CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Giresun ve Trabzon’un sahil ilçelerine de demiryolu ulaşımının sağlanması amacıyla TBMM’de bir araştırma komisyonu kurularak çalışma yapılması için önerge verdi.
Erzincan-Karadeniz demiryolu bağlantısının ikinci güzergahı olan Torul-Tirebolu ve sahil ilçelerinden geçerek Trabzon’a ulaşılmasını öngören projeden vaz geçilmemesini isteyen Bektaşoğlu, bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, önceki ve şimdiki Başbakanın açıklama ve vaatleri bulunduğunu ve etüt projelerinin de bu şekilde oluşturulduğunu söyledi.
“ İKİNCİ HAT SAHİLDEN GEÇERSE DAHA GENİŞ KİTLEYE HİZMET ULAŞIR, KALKINMA GELİŞME SAĞLANIR ”
“Her seçim döneminde tekrarlanan ve vaatlerle oluşan beklenti, Sayın Yıldırım’ın ‘‘Demiryolu 2023’e kadar Trabzon’a gelecek’’ şeklindeki son açıklamalarıyla hayal kırıklığına dönüşmüştür. Hükümetin sadece Trabzon bağlantılı projeyi hayata geçireceği görülmektedir” diyen Bülent Bektaşoğlu, önergesinin gerekçesinde şu görüşleri dile getirdi: ” Ancak buna rağmen, partinizin yerel temsilcileri bu sefer de referandum öncesi seçmenleri etkilemek amacıyla vazgeçildiği söylenen projeyi vaat olarak tekrar gündeme getirmekte ve bu durum tartışmalara neden olmaktadır.
Erzincan-Gümüşhane üzerinden Karadeniz’e bağlanacak olan demiryolu hattının güzergahı tam olarak hangi il ve ilçeleri kapsamaktadır, projenin içeriği hakkında hangi bilgiler mevcuttur bunlar bilinmemektedir.
Bununla birlikte demiryolu güzergahının, Erzincan-Gümüşhane-Torul-Tirebolu-Görele-Eynesil-Beşikdüzü-Vakfıkebir-Akçaabat ve Çarşıbaşı’ndan Trabzon’a ulaştırılması, bu projeyi daha anlamlı kılacağı ve amaçlanan hizmetin daha geniş bir kitle tarafından kullanılacağı ve sadece ulaşıma katkı değil, daha fazla alanda ekonomik-sosyal kalkınma, gelişme ve istihdamı sağlayacağı bir gerçektir”.
“DEMİRYOLU BÜTÜN KARADENİZ İLLERİNİN HAKKI. BÜTÜN İLLER TRABZON ÜZERİNDEN BATUMÂ VE BATIDAN SAMSUN’A BAĞLANMALI ”
Demiryolunun, Samsun’dan başlayarak Artvin’e kadar bütün illerin hakkı olduğunu, sadece Erzincan’ı Trabzon’a bağlamak değil, Trabzon’u diğer illerle de bağlamak gerektiğini savunan CHP Milletvekili Bektaşoğlu, “demiryolunun ilerde batıdan Giresun-Ordu-Samsun-Ankara, doğudan ise Trabzon’a, oradan da Batum üzerinden Kafkaslar’a bağlanacağı şimdiden düşünülmeli, bu nedenle bölgenin tam ortasına inen bir güzergahın da gündemden çıkarılmaması ve bunun projesinden vazgeçilmemesi gerekmektedir” dedi.
“DEMİRYOLU SAYESİNDE TÜRKİYE, KARADENİZ ÜZERİNDEN DÜNYAYLA ENTEGRE OLACAK”.
Projenin bu şekilde gerçekleşmesi halinde Doğu ve Güneydoğu, İç Anadolu, Akdeniz ve Doğu Karadeniz’in birbirine bağlanacağını söyleyen Bektaşoğlu, önergesinin gerekçesinde ”bu bölgedeki GAP ürünlerinin Avrupa’ya deniz yoluyla en kısa yoldan taşınması da gerçekleşecek, bu durumda hali hazırda atıl durumdaki Giresun ve Tirebolu limanlarının da iş ve işlem hacmi artacak ve ülke ekonomisine ciddi katkı sunacaktır. Bununla birlikte demiryolunun bağladığı İran, Asya, Ortadoğu ve diğer ülkelerle, ülkemiz ekonomik, sosyal, kültürel, turizm gibi konularda da işbirliği olanağına da kavuşacak ve adeta demiryolu sayesinde coğrafyamız dünyayla entegre olacaktır” ifadesinde bulundu.
Bülent Bektaşoğlu önergesine Karadeniz milletvekillerinin tümünden destek istediğini söyledi.