Giresun

BEKTAŞOĞLU: ”LİMANA BU UCUBE NE İÇİN YAPILIYOR”…

CHP GİRESUN MİLLETVEKİLİ BÜLENT BEKTAŞOĞLU’NDAN BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU’NA ÇARPICI LİMAN  SORULARI…

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Giresun Liman sahası Gümrük Müdürlüğü Hizmet Binası ve fuar- kongre merkezi olarak temeli atılan binayı TBMM gündemine taşıdı.  Binayla ilgili kamuoyunda yaşanan tartışmalar ve bilgi kirliliği sonucu oluşan tepkilerin giderilmesi gerektiğini söyleyen Milletvekili Bektaşoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na  çarpıcı  sorular  yöneltti. 
“ÖZEL İDARE ARSASINA NEDEN YAPILMADI, KAMUNUN ZARARI NE?”

Bakanlığa aynı amaçla söz konusu binayı yapmak için daha önce Bulancak Yalıköy’deki Giresun İl Özel İdaresi’ne ait arazinin meclis kararıyla tahsis edildiğini, ancak bundan vazgeçilmesinin nedenini de  soran Bektaşoğlu, “o arazi şu anda kime aittir ve bu vaz geçmenin kamuya doğurduğu zararın miktarı nedir?”dedi 

“İNŞAAT RUHSATI HANGİ KURUM ADINA ALINDI. LİMANI İMARA AÇMANIN HUKUKİ ZEMİNİ Mİ OLUŞTURULUYOR”

Halen inşaatı süren binanın, hangi bakanlığın sorumluluğunda yapıldığını, projenin tam olarak isminin ne olduğunu soran Bülent Bektaşoğlu “Söz konusu bina Gümrük Müdürlüğü Binası ise işlem hacmi 20 bin ton yükleme ve boşaltma kapasiteli olan atıl durumdaki ve Giresun Limanı’na bu binayı yapma ihtiyacı nereden doğmuştur” ifadesini kullandı.
Bektaşoğlu, binanın  inşaat ruhsatının hangi kurum tarafından alındığını da sorarak, ruhsatla birlikte liman sahasının imara açılabileceği kaygılarını da önergesinde  dile getirerek diğer sorularında şu görüşlerini sıraladı: “Söz konusu binanın kabul edilen, onaylanan projesi dışında yeni düzenleme ve tadilatla değiştirilmiş midir, örneğin otel olarak mı düşünülmektedir?

Binanın ihalesi hangi bakanlık tarafından yapılmıştır, proje ihale bedeli nedir, hangi kaynaktan yapılmaktadır, liman içine yapılıyor olsa bile, imar ruhsatı alınmış mıdır, alınmışsa hangi tarihte, hangi kurum tarafından alınmıştır? Bu yolla Giresun Limanı’na yeni binalar yapmanın ve giderek imara açmanın hukuki zemini mi hazırlanmaktadır?

Giresun’da kentin denizle arasındaki bir alana, Karadeniz Sahil Yolu kenarına, iki turistik otelin önüne yapılan ve Mimarlar Odası da dahil kentteki herkesin karşı çıktığı tarihsel ve çevre dokusuna zarar verdiği için‘ucube’olarak nitelendirilen bu binanın inşaatını durdurmayı veya başka bir alana kaydırmayı düşünmekte misiniz?

12919776_10154121443297710_755191374231739825_n“BU BİNAYLA GİRESUN LİMANI ÖZELLİĞİNİ YİTİRECEKTİR”

CHP milletvekili Bektaşoğlu, limanın önemini de dikkat çekti. Ve bu konuda  şunları sordu: “Giresun Limanı, İran, Doğu ve Güneydoğu’yu Eğribel üzerinden Karadeniz’e en kısa sürede bağlayan yolun sonundadır.  850 km’lik en yakın karayoluyla Mersin limanından Giresun Limanı’na ulaşılmaktadır. Bu haliyle liman, hem doğu hem de Akdeniz’in  Karadeniz’den  deniz  yoluyla Avrupa ‘ya açılan kapısında, stratejik ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak  bir konumdayken neden halı saha, taş deposu, otopark, kömür deposu gibi amaç dışı kullanılmaktadır, yapılan bu binayla birlikte liman işlevini tamamen yitirmeyecek midir?

Bir zamanlar en önemli ticaret limanı olan, ithalat ve ihracat rekoru kıran  ancak  13 yıldır atıl durumda tutulan Giresun Limanı’nı, kent ve bölge ekonomisine katkı sağlayacak duruma getirmek için gerekli düzenlemeleri yapacak mısınız? Örneğin özelleştirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen, limanı işletemeyen firma ile bir müzakere başlatacak mısınız?”

CHP Giresun Millevekili Bülent Bektaşoğlu, Giresun’a her kim olursa olsun zarar verecek her şeyin karşsında olacağını belirterek siyasi parti ve STK’lar dan da aynı duyarlılığı beklediğini söyledi.

     

İŞTE BEKTAŞOĞLU'NUN BAŞBAKANIN YANITLAMASI İSTEMİYLE VERDİĞİ ÖNERGENİN TAM METNİ                               

                        TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın, Anayasa ve Meclis İç Tüzüğü gereğince Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

                                                                 Bülent Yener BEKTAŞOĞLU

                                                                            Giresun Milletvekili

 

Giresun Liman sahası içerisine, Karadeniz Sahil Yolu kenarına kentin denize doğru bakan açısına yapılmakta olan ve Giresun Gümrük Müdürlüğü Hizmet Binası ve fuar- kongre merkezi olarak temeli atılan binayla ilgili, kamuoyunda yaşanan tartışmalar ve bilgi kirliliği sonucu oluşan tepkileri gidermek gerekmektedir.
Bu konuda,

1-Özelleştirilen ve Giresun Liman sahası alanı içerisine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ‘Giresun Gümrük Müdürlüğü Hizmet Binası ve fuar- kongre merkezi’ olarak temeli atılan ve halen inşaatı süren bina, hangi bakanlığın sorumluluğunda yapılmaktadır, projenin tam olarak ismini bilmekte misiniz?

2-Söz konusu bina Gümrük Müdürlüğü Binası ise işlem hacmi 20 bin ton yükleme ve boşaltma kapasiteli olan atıl durumdaki ve Giresun Limanı’na bu binayı yapma ihtiyacı nereden doğmuştur?

3-Söz konusu binanın kabul edilen, onaylanan projesi dışında yeni düzenleme ve tadilatla değiştirilmiş midir, örneğin otel olarak mı düşünülmektedir?

4-Binanın ihalesi hangi bakanlık tarafından yapılmıştır, proje ihale bedeli nedir, hangi kaynaktan yapılmaktadır, liman içine yapılıyor olsa bile, imar ruhsatı alınmış mıdır, alınmışsa hangi tarihte, hangi kurum tarafından alınmıştır? Bu yolla Giresun Limanı’na yeni binalar yapmanın ve giderek imara açmanın hukuki zemini mi hazırlanmaktadır?

5-Giresun’da kentin denizle arasındaki bir alana, Karadeniz Sahil Yolu kenarına, iki turistik otelin önüne yapılan ve Mimarlar Odası da dahil kentteki herkesin karşı çıktığı tarihsel ve çevre dokusuna zarar verdiği için‘ucube’olarak nitelendirilen bu binanın inşaatını durdurmayı veya başka bir alana kaydırmayı düşünmekte misiniz?

6- Bakanlık, Bulancak Yalıköy’de  Giresun İl Özel İdaresi’nden  aynı amaç için talep ettiği ve il genel meclisi kararıyla kendisine tahsisi sağlanan deniz kenarındaki araziye daha ekonomik olmasına rağmen bu binayı yapmaktan neden vaz geçmiştir? O arazi şu anda kime aittir ve bu vaz geçmenin kamuya doğurduğu zararın miktarı nedir?

7- Giresun Limanı, İran, Doğu ve Güneydoğu’yu Eğribel üzerinden Karadeniz’e en kısa sürede bağlayan yolun sonundadır.  850 km’lik en yakın karayoluyla Mersin limanından Giresun Limanı’na ulaşılmaktadır. Bu haliyle liman, hem doğu hem de Akdeniz’in  Karadeniz’den  deniz  yoluyla Avrupa ‘ya açılan kapısında, stratejik ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak  bir konumdayken neden halı saha, taş deposu, otopark, kömür deposu gibi amaç dışı kullanılmaktadır, yapılan bu binayla birlikte liman işlevini tamamen yitirmeyecek midir?

8- Bir zamanlar en önemli ticaret limanı olan, ithalat ve ihracat rekoru kıran  ancak  13 yıldır atıl durumda tutulan Giresun Limanı’nı, kent ve bölge ekonomisine katkı sağlayacak duruma getirmek için gerekli düzenlemeleri yapacak mısınız? Örneğin özelleştirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen, limanı işletemeyen firma ile bir müzakere başlatacak mısınız?  

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir