CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, karayolları güzergahındaki tabelalarda Giresun ismine yer verilmemesine sert tepki gösterdi. Bakan Ahmet Arslan’a çağrı yapan milletvekili ‘uygulamayı değiştirin” dedi.
“YAZILMAZSA KENDİMİZ YAZACAĞIZ”
Bu konuda Çarşamba günü TBMM’de konuşma yapan Bektaşoğlu, yönetmeliğin sadece bir mazeret olduğunu ve değişebileceğini söyleyerek “Giresun, Kurtuluş savaşına bağrından çıkardığı iki gönüllü alayla katılarak bağımsızlığımızın kazanılmasında, Cumhuriyetin kurulmasında etkin rol oynayan bir ildir. Adını tarihe yazdıran bir ilin tabelalarda adının olmaması kabul edilemez. Olmazsa biz kendimiz yazacağız.”.
SORU ÖNERGESİ DE VERDİ: “İNCİTİCİ, AYRIMCI BU UYGULAMA DEĞŞSİN”
CHP Milletvekili Bektaşoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yanıtlaması istemiyle aynı konuda bir de soru önergesi verdi.
Önergesinde, Ankara-Samsun-Ordu- Giresun ve Artvin, Rize Trabzon-Giresun arasındaki yol güzergahındaki tabelarda Giresun’un adının yer almamasının incitici, ayrımcı bir tutum olarak değerlendirildiğini ve tepkilere neden olduğunu vurgulayan Bektaşoğlu, “Nedeni ne olursa olsun bu uygulamanın değiştirilmesi ve her ilin ve ilçenin tabelasının sık sık yer aldığı bu güzergahlara Giresun ilinin de kilometre uzaklığını belirten tabelanın da yer alması gerekmektedir” dedi.
CHP Milletvekili Bakan Arslan’a şu soruları yöneltti:”
1-Ülkemiz karayollarında bakanlığınızın bir güncelleme çalışması var mıdır, bu çalışma periyodik olarak planlı biçimde mi, yoksa peyderpey müdürlüklerinizin keyfiyet ve inisiyatifiyle mi gerçekleşmektedir?
2-Karayolları güzergâhlarında sırasına göre en yakın ilçe, il ve ilk Büyükşehir'in adının yazılması kuralının değişmemesinin nedeni nedir? Bu uygulamanın ‘bir ilden sonra gelen bir diğer ilin tabelalarda yer alması” şeklinde değiştirmeyi düşünüyor musunuz?
3- Ankara –Merzifon- Samsun veya Artvin-Rize-Trabzon güzergahında kaç yön tabelası vardır ve bunlarda sayı olarak hangi il, ilçe ve büyükşehir ismi yazılıdır. Bu tabelalarda Giresun ilinin isim ve kilometre olarak yer almamasının nedeni nedir?
4-Tüm bununla birlikte karayolları güzergahlarında, aydınlatma direkleri, köprü, üst geçit, kavşak gibi alanlarda bulunan, siyasi ve ticari amaçlı; pankart, döviz, reklam panoları, tabela ve diğer tanıtım araçları, hem çevre kirliliği yaratmakta, hem de dikkat çekerek yol güvenliğini tehlikeye düşürmektedir. Bunların kaldırılması için bir tespit ve çalışma yapmakta mısınız?