Giresun

BEKTAŞOĞLU’DAN BAKAN ÇELİK’E: “FINDIĞIN AHINDAN KURTULAMAYACAKSINIZ

CHP GİRESUN MİLLETVEKİLİ BÜLENT BEKTAŞOĞLU, TMO’NUN EMANETE ALDIĞI ARPA, BUĞDAY İÇİN VERİLEN DESTEĞİ FINDIKÇI İÇİN DE İSTEDİ VE BİR POLİTİKA OLUŞTURMAMAKLA SUÇLADIĞI BAKAN ÇELİK’E TEPKİ GÖSTERDİ 

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, fındıkla ilgili TBMM’ de yaptığı konuşmada, piyasaya üretici adına müdahale etmemekle suçladığı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e sert çıktı. Bakan hakkında CHP’nin verdiği genssoru önergesinin AKP’nin oylarıyla reddedildiğini hatırlatan Bektaşoğlu , “gensorudan kurtuldunuz ama fındığın ahından kurtulamayacaksınız” dedi.

“YENİ SEZON GELİYOR, HALA BİR FINDIK POLİTİKANIZ YOK”

Bektaşoğlu, genel kurulun son oturumundaki konuşmasında şunları söyledi:” Bakanlık bu yıl hububat alım politikasını açıkladı. Buna göre, buğday, arpa üreticisine TMO'ya emanet bıraktığı ürün karşılığında geçen yılki müdahale alım fiyatı üzerinden yüzde 30 oranında avans kullanabilme ve emanete bırakılan ürünlerden fiyat açıklanıncaya kadar depo kira ücreti almama, sigorta kesintisinden muaf tutulma, ürünü teminat göstererek ürün bedelinin yüzde 75'ine kadar kredi kullanabilme ve bu krediye ait yüzde 50'sinin devlet tarafından karşılanabilmesi gibi avantajlar sunmuştur; bunu takdirle karşılıyoruz. Bu uygulamayı, Bakanlığınızın sorumlu olduğu ve aynı biçimde devlet korumasına ihtiyaç duyulan ve üreticilerin mağduriyet yaşadığı fındık ve diğer ürünler için de uygulamayı düşünüyor musunuz?”

CHP milletvekili Bektaşoğlu, “yeni fındık sezonu gelmesine rağmen hâlâ bir fındık politikanız oluşmadı, bu kaygı verici. 15-16 lira olan fındık fiyatları maalesef 8-9 liraya kadar düştü. Üretici, yerli sektör temsilcileri, ekonomisi fındığa dayalı kentler çöküş yaşadı. Gensorudan kurtuldunuz ama fındığın ahından kurtulamayacaksınız” diye konuştu.

SORU ÖNERGESİ DE VERDİ

Bülent Bektaşoğlu aynı konuda Bakan Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:”

1- Hububat üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması için tedbir olmak üzere, depolama ve finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla ‘üreticiden, emanet ve taahhütname karşılığında ürün alım uygulaması’, hükümetinizin artık kalıcı olarak uygulayacağı tarım politikasının bir gereği midir?

2-TMO üzerinden sadece hububat için yürütülen bu politika, diğer ürünler ve özellikle TMO’nun alım yaptığı fındık için de uygulanacak mıdır, eğer uygulanmayacaksa gerekçesi nedir, çifte standart olarak algılanmaması için fındık üreticisini ikna edecek hangi bilgileri sunacaksınız?

3-Fındık üreticisinin de tıpkı hububat üreticilerinin olduğu gibi benzer sorunlar ve yabancı alıcıların yarattığı mağduriyetler yaşadığını düşünerek, TMO üzerinden serbest piyasayı düzenlemek adına doğru ve gerçekçi bir taban fiyat açıklayarak bir fındık politikası oluşturacak mısınız?

4-Hükümetinizin ve bakanlığınız süresince sizin, fındık için daldan pazara, pazardan ihracata kadar olan süreci kapsayan bir politika oluşturmayarak ürünü ve üreticiyi yabancı alıcıların belirlediği serbest piyasa koşullarına terk ettiğiniz, böylece üreticilerimizi, yerli fındık sektörünü mağdur ettiğiniz, yabancı sektörü ise güçlendirdiğiniz iddialarına cevap verecek misiniz?

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir