Trabzon’da geçtiğimiz hafta 4 bakanın katılımıyla gerçekleştirilen Karadeniz Bölgesi Kültür ve Turizm Çalıştayı’na, Giresun’dan Vali dışında kimsenin çağrılmamasına CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu’ndan tepki geldi. Bu çalıştayda Giresun’un temsil edilmemesini yadırgadığını söyleyen Bektaşoğlu, bakanlığın Karadeniz turizmi politikası içinde Giresun’un olmadığını savundu.
“NEDEN SADECE AKP MİLLETVEKİLLERİ DAVET EDİLDİ?”
Bektaşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında konuyu Bakan Mahir Ünal’a sordu. Çalıştaya, Giresun’dan milletvekilleri, belediye başkanı, üniversite, STK ve diğer kuruluşların davet edilmemesini eleştiren ve “Karadeniz sadece Trabzon ve Rize’den ibaret değil” diye konuşan Bülent Bektaşoğlu, “bu çalıştay, AKP milletvekilleri, bu partiye mensup belediye başkanları ve il-ilçe başkanlarının katıldığı tek taraflı bir siyasi toplantıya dönüştürülmüştür”
Çalıştayda 4 bakanın, sadece birkaç ili kapsayan turizmle ilgili mesajlar vermesini de eleştiren CHP Milletvekili, “bu çalıştay, turizmle kalkınma ve gelişmeyi bekleyen Giresun ve bölgedeki diğer iller arasında hayal kırıklığı yaratmıştır. Giresun Karadeniz ili değil mi” şeklinde konuştu.
Bakan Ünal bu eleştirilere cevap vermekten kaçınırken, sadece Bektaşoğlu’nun Giresun’a turizm il müdürü ve uzman ataması konusundaki isteğine “onunla ilgileniyoruz, yakında gerçekleşecek” demekle yetindi.
ÖNERGEYLE GİRESUN TURİZMİNİ SORDU
CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu aynı konuda TBMM Başkanlığı’na Bakan Mahir Ünal’ın yanıtlaması istemiyle bir de soru önergesi verdi. Bektaşoğlu önergesinde şu soruları yönelttii:
1-Çalıştay adı altında gerçekleşen bu organizasyon, hangi kurum tarafından yapılmıştır, amacı ve hedefi nedir, bir sonuç bildirgesi yayımlanmış mıdır?
2-Bu çalıştayın Karadeniz turizmine uzun dönemde katkıları ne olacaktır, başka iller de yine 4 bakanın katılacağı çalıştaylar yapacak mısınız? Yapacaksanız o çalıştayların da protokolü siyasi tercihlerinizle mi oluşacaktır?
3- Karadeniz illerindeki bütün kişi ve kuruluşların orada temsil edilmemesinde siyasi tercih kullanıldığını düşünmekte misiniz?
4-Bakanlığınızın Karadeniz turizmine ilişkin genel ve özel bir politikası var mıdır? Bu politikada hangi iller merkez kabul edilmektedir, ayrıcalıklı iller var mıdır, Giresun ili bu politikada hangi özellikleriyle yer almaktadır?
5- Giresun’daki Karadeniz’in insan yaşamına uygun, bitki örtüsüyle özel, üzerinde ilk çağlardan uygarlık kalıntıları olan mitolojik özellikli adası, Helenistik dönemde yapılan kalesi, 3 turizm merkezi statüsündeki, yaylaları, zeytinlik evleri, Tirebolu kalesi, su kaynakları, doğal mutfağı, denizi, ve saymakla bitmeyecek kadar çok kültür ve turizm değerleri Bakanlığınızın ülke turizmi politikası içinde bir ürün olarak yer alacak mıdır?