GiresunManşet Üstü

BETÜL TEKIŞIK TURAN BABASINI ANLATTI

GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE KAYBETTİĞİMİZ EFSANE ÖĞRETMEN HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK’I KIZI ANLATTI

Giresun Üniversitesi Hüseyin Hüsnü Tekışık Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen, “24-25 Kasım Öğretmenler Günü Kutlama Etkinlikleri” kapsamında düzenlenen programın birinci gün etkinlikleri, Güre Yerleşkesi Rektörlük Konferans Salonu’nda davetliler ve Öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen gerçekleşti.

DSC_2804

Hüseyin Hüsnü Tekışık Eğitim Fakültesi Dekan Yrd. Doç.Dr. Sedat Maden’in açılış konuşmasında, eğitimin ve öğretmenin önemine dikkat çekerek, Giresun Üniversitesinin Türk kültürünün bilgi ve erdemiyle milletini aydınlatan âlimlere, mütefekkirlere, hocalara verdiği değeri anlattı. Maden, “bunun göstergesi olarak üniversitemiz; yeni eğitim binalarının amfilerine, dersliklerine ve salonlarına Yunus Emre, Dede Korkut, Mevlana Akşemseddin gibi Türk büyüklerinin adlarını vermiştir.” dedi.

Konuşmanın ardından Tekışık Eğitim Araştırma ve Geliştirme Vakfı Başkanı Merhum Öğretmen Hüseyin Hüsnü Tekışık’ın kızı  Betül Tekışık Turan’la “Anılarla Hüseyin Hüsnü Tekışık“ konulu söyleşi gerçekleşti.  

Tekışık, konuşmasına babasının adının fakülteye verilmesini sağlayan üniversite senatosu ve Rektör Prof. Dr. Aygün Attar’a teşekkür ederek başladı ve üniversiteyle birlikte projeler yürüteceklerini söyledi.

Babasının ilk öğretmenlik yaptığı yer olan Bingöl Karlıova’dan başlayarak anılarını ve görüşlerini anlatan Betül Tekışık Turan, “Babam bizler için çok okuyan, çok yazan, imkânsızlıklar karşısında yılmadan çözüm üreten bir eğitimci, her şeyden önemlisi bizlere, geleceğe yön verecek çok güzel bir geçmiş bırakmıştır” dedi.DSC_2813 

“BABAM BİZE ‘BU İŞİ YAPAMAM’ SÖZÜNÜ YASAKLAMIŞTI

Betül Tekışık Turan  “Bizim asıl okulumuz evdi. Uygulama okulu gibiydi. Evde yoğun bir eğitime tabi tutulduk. Babam yazdığı kitapların ilk uygulamasını evde yapıyordu. Ben bu işi yapamam kelimesini bize yasaklamıştı. Çünkü yaşamda var olan her sorunu çözmek zorunda olduğumuzu söylerdi. Nitekim yaşamımıza bunun katkısı oldu.Disiplinli ama sevgi dolu bir ortamda yetiştik” diye konuştu.

“BABAM TÜRK MİLLETİNE MİNNET BORCUNU ÖDEDİ. O BORCU BİZ DEVRALDIK”

 

Sunucunun ‘neden babanız bu kadar hayır yapıyordu’ sorusunu yanıtlayan Tekışık Turan, şunları söyledi:”Bu aslında aileden gelen bir şey. Horasan’dan Şebinkarahisar’a göç eden babamın dedesinin dedesinden başlayarak, hep medrese gibi eğitim kurumları yapmışlar. Babam sevgi dolu, kendisini Türk Milletine adamış bir insandı. Anadoluyu bizlere vatan yapan, Atatürk’e, bu uğurda can veren şehitlerimize ve beni okutanlara minnet borcum var derdi. “Daima bu borcu ödemek için çalıştım” derdi. Bitmedi mi diye sorduğumuzda ‘hayır’ derdi. Şimdi Babam borcunu bize devrederek gitti”

Hüseyin Hüsnü Tekışık’ın ilk kitaplarını Şebinkarahisar’da ilkokul öğrencisiyken harçlıklarıyla almaya başladığını daha sonra bu sayının 8 binleri geçtiğini söyleyen kızı” O’nun en değerli varlığı kitaplarıydı. O kitapların tümünü altlarını çizerek okudu. Sonra o kitaplarını Giresun Üniversitesine hediye etti” dedi.

Turan, babasının yoğun bakımda komada yatarken gözünü açıp “kızım yarın yaptırdığımız 20. okulun açılışı var, kardeşlerinle oraya katılın” dedikten sonra yine koma haline girdiğini anlatması salonda duygu dolu anlar yaşanmasına neden oldu.

DSC_2824

Söyleşi sonunda  Betül Tekışık Turan’a üniversite adına Rektör Vekili Prof. Dr. Mahir Kadakal günün anısına bir plaket ve bir buket çiçek sundu.

Program, Arş.Gör. Dr. Abdulkadir Özlü ve Okt. Gökhan Hamza Çelik’in sunduğu müzik dinletisinin ardından sona erdi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir