Hayvan hakları savunucuları, Giresun Dereli’de sokakta yaşayan köpekleri İl Özel İdaresi’ne ait bir araçla toplayan ve veteriner hekim olmaksızın uyuşturarak toplatılmasına tepki gösterdi. 6 köpeğin kamyonet arkasında götürüldüğünü fotoğraflarla belgeleyen suç duyurusunda bulundu.
İddiaya göre olay 24 Mart günü gerçekleşti. Özel İdareye ait resmi araç Kümbet’e geldi ve görevliler köpekleri uyuşturucu iğneyle uyutarak kamyon kasasıyla Giresun’a hayvan barınağına getirdi.
Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi’nin sosyal medyada paylaştığı duyuruda; altı köpeğin yetkisiz bir İl Özel İdaresi personeli tarafından uyuşturulduğunu, aralarından iki köpeğin maddenin etkisinden çıktığı için henüz tamamıyla ayılmamışken alana geri bırakıldığını ve kalan dört köpeğin de zarar görecek şekilde hayati risk taşıyan koşullarda Giresun Belediyesi Hayvan Barınağı’na götürüldüğünü ve bu nedenle suça barınak çalışanlarının da ortak olduğunu belirttiler.
Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, Haykonfed Karadeniz Bölge Temsilciliği ve hayvan hakları savunucuları, Dereli Tarım İlçe Müdürlüğü’ne verdikleri suç duyurusunda şu ifadeler yer verdi: Dereli Kümbet Köyü’nde sokakta yaşayan köpekleri düzenli olarak besleyen gönüllüler besleme dönüşünde yerde, karlı zeminde hareketsiz yatan ve solunum güçlüğü yaşayan köpekler olduğunu fark etti. Olay sırasında çekilen videoda ayrıca, uyuz ilaçları da dahil olmak üzere tüm sağlık taramalarının uzun süredir gönüllüler tarafından yapıldığı ve valilik personelinin elinde köpeklere dair herhangi bir saldırganlık şikayeti ya da ısırılma raporu olmadığı da anlaşılıyor.
Giresun Valiliği ve personeli tarafından işlenen suça dair ayrıntıları şu şekilde aktarıldı: “Hayvanların uzman veteriner hekim olmadan narkotik madde ile bayıltılması, baygın olarak karlı ve buzlu zeminde bekletilmesi, Giresun Valiliği İl Özel İdaresi’nin demir kamyonet kasasının sert zeminine birer eşyaymışcasına üst üste atılması halihazırda solunum güçlüğü yaşayan köpekler için hayati risk oluşturan suçlar. Ayrıca her bir köpeğin ayrı bölmelerde, kapalı ve güvenli alanda taşınması gerekirken, üstü açık bir kamyonette toplu halde nakledilen yarı baygın köpekler, bu süreçte soğuğa maruz kaldıkları gibi, bazılarının araç hareket halindeyken uyanması sebebiyle araçtan düşme ve ölmelerine de zemin oluşturarak ayrı bir suç işlendi. Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi olarak bu hak ihlalinde tüm suçlular cezalandırılıncaya kadar hukuki sürecin takipçisi olacak, gönüllüler ve hak savunucularıyla dayanışmamızı büyüterek bir daha bu ihlallerin yaşanmaması için Türkiye çapında mücadele edeceğiz.
Hayvanseverler ”5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesine de atıfta bulunara şu bilgilere yer verdiler: “Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır,” hükmünü içermektedir. Aynı zamanda yasaya göre, eğitimi olmayan ekiplerin toplama yapması ve ekip başında veteriner hekim olmadan uyuşturucu iğnelerle toplama yapılması suç teşkil etmektedir.Köpekler halen bakımevinde tutuluyor.Olayın hemen ardından köpeklerin takibini yapabilmek için 25 Mart’ta Giresun Belediyesi Hayvan Barınağı’na giden bölgedeki gönüllüler, bakımevindeki yetkililere köpeklerin sağlık durumlarını sordu ve köpekleri görmek istediklerini belirtti. Köpeklerden üçünün açık alanda tutulduğu, hayatta olduğu, ancak herhangi bir kısırlaştırma, aşılama ve küpeleme işlemi yapılmadığı anlaşıldı. Diğerinin ise kapalı bir bölmede tedaviye alındığı belirtilerek bakımevi personeli tarafından sadece köpeğin fotoğrafı paylaşıldı. Gönüllülerin köpeği görmesine izin verilmedi”.
Hayvanseverler dilekçelerinin Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletmek üzere Dereli Tarım İlçe Müdürlüğü’ne dilekçelerini sunduklarını, aynı zamanda hukuka aykırı şekilde toplanan köpeklerin, 5199 sayılı kanunun 6. maddesi gereğince kısırlaştırılıp aşılandıktan sonra yaşadıkları yere geri bırakılması için sürecin takipçisi olacaklarını belirtiler.