İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından yürütülen ve DOKAP tarafından finanse edilen “Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP)” kapsamında; 2017-2018 yılı üretim sezonu için temin edilen 8 ton ‘Siyez Buğdayı’ tohumu %25 çiftçi katkı bedeli ile Çamoluk ilçemizdeki üreticilerimize dağıtıldı ve 300 dekar alana ekildi.
Giresun İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, buğdayla ilgili şu bilgilere yer verildi: “Siyez buğdayı, yeryüzündeki ilk buğday türüdür ve kendine has özellikleri vardır. Binlerce yıl önce Tunç devrinde yeryüzünde yetiştirilmeye başlanmış, günümüze kadar Kastamonu'da korunarak yetiştirilmiştir.Orijinal ata buğdayıdır. Biyolojik özellikleri de diğer buğday türlerine göre farklıdır. Soğuğa ve kuraklığa çok dayanıklı olup doğal ortamında ilaçsız, gübresiz büyüyebilen tek tahıl türüdür. En verimsiz topraklarda dahi üretilebilir. Günümüzde üretilen buğdaya göre daha yağlıdır, lutein oranı çok fazladır. Lutein, göz sağlığı için önemli bir yapıtaşıdır. Diğer türlere göre lif açısından daha zengin ve glisemik indeksi daha düşüktür. Bugün siyez buğdayından üretilen un çok talep görmekte ve kilosu 10 liradan alıcı bulmaktadır.
Bu özelliklerinden ötürü, Giresun’da yüksek kesimdeki ilçelerimizde siyez buğdayı yetiştiriciliğini geliştirmek ve çiftçilerimizin kırsal gelir kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla dağıtılan siyez buğday tohumlarının ekimi 25-30 kg/da. ekim normu ile yaklaşık 300 dekar alanda gerçekleştirilmiştir”.