Giresun

CHP MİLLETVEKİLİ BEKTAŞOĞLU’NDAN ÇAY TEKLİFİ

CHP Giresun milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Giresun yöresinde toplanan ve Tirebolu Çay Fabrikası’na teslim edilen çayların diğer çay türlerine göre farklı olduğunu belirterek, bunun tescil edilmesini istedi. Tirebolu, Güce ve Eynesil’den toplanan çayların Rize’ye götürülerek  harmanlanmaması gerektiğini söyleyen Bektaşoğlu, buna engel olunması çağrısı yaptı.

Bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik’in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren milletvekili Bektaşoğlu, tamamen doğal yöntemlerle toplanan ve farklı aroma ve özelliklere sahip çayın üreticilerini özendirmek için ayrı fiyatlandırılmasını ve destek verilmesini istedi.

“ÇAYIMIZIN RİZE’YE GÖTÜRELEREK

ÖZELLİĞİNİN BOZULDUĞU İDDİALARI VAR”

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu önergesinde şu görüşleri dile getirdi: “Giresun’da Tirebolu, Güce ve Eynesil ilçelerimizde 11 bin 500 aile tarafından 24 bin dekar alanda 30 bin ton civarında bir miktarda çay tarımı yapılmaktadır. Diğer çay bölgelerinin aksine, bu ilçelerimiz çevresinde yetiştirilen çayları üreticilerimiz, bahçelerinden; geçmişten gelen bir kültür ve alışkanlıkla sadece çay filizinin ucundaki açmış 2 yaprağı ve açmak üzere olan yaprağın yarısını (2,5 yaprak)  toplamaktadırlar. Üreticilerimiz toplama işlemini makasla değil de elle yapmakta, ardından da  Çaykur’un Tirebolu’daki 1959 yılında kurulan 42 numaralı fabrikasına teslim etmektedirler.
Çay yaprakları burada diğer yörelerdekiler gibi değil de, aynı gün, farklı bir teknik işlemden geçirildikten sonra, özel ambalajlarla paketlenmekte ve fabrikanın ismiyle “Çaykur 42 No’lu Tirebolu Çayı” olarak sadece belirli noktalarda satışa sunulmaktadır.
Ancak Çay-Kur’un, ‘Tirebolu 42 çayı’ olarak bilinen bu çayı, Rize fabrikalarına götürerek diğer yörelerin çaylarıyla harmanlayarak özelliğini bozduğu şeklinde iddialar vardır”.

  “TİREBOLU 42 ÇAYI FARKLI, FARLI FİYATANDIRILMALI ”

Milletvekili Bektaşoğlu, önergesinde Bakan Çelik’e şu soruları yöneltti:

1- Elle toplanan, tamamen doğal, iklim koşullarının ve fındık bahçelerinin de etkisiyle lezzeti, aroması, farklılaşan, yumuşak içim özelliği, dem tutma süresi ile diğer Karadeniz çaylarından ayrılan bu çay türünü, hazır Giresun-Tirebolu Çayı olarak markalaşmışken, bu markayı korumayı, tescil etmeyi düşünmekte misiniz?

2- Giresun ilçelerinde yetişen bu çayın farklılığını kabul etmek te misiniz, Tirebolu Çay Fabrikası’na teslim edilen bu çayları farklı bir fiyatla almayı, böylece Giresun’un çay tarımıyla geçimini sağlayan üreticiyi bu tür özel üretime özendirmeyi bir politika olarak benimseyecek misiniz?

2-Son dönemde artan talep üzerine Giresun’dan,  Çaykur’un diğer fabrikalarına bu özel çayın yollanarak başka çaylarla harmanlanmasına ve böylece özelliğini yitirmesine engel olacak mısınız?

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir