CHP MİLLETVEKİLİ BÜLENT BEKTAŞOĞLU, BAKAN FAKIBABA’YA “TMO’NUN FINDIK SATIŞ FİYATINI YABANCI ALICILAR MI BELİRLEDİ” DİYE SORDU
CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, TMO’nun açıkladığı fındık satış fiyatının maliyetler gerçekçi biçimde hesaplanmadan ‘yabancı sektör ve alıcılarının’ isteklerine uygun olarak belirlendiğini iddia ederek “üretici ve ülkemizin çıkarları değil, serbest piyasadaki mevcut fiyatlar korunuyor; böylece yeni sezonun da fiyatı oluşturuluyor. TMO fiyatların yükselmesine engel mi oluyor” dedi.
BEKTAŞOĞLU: 2 TL’Yİ NASIL BULDUNUZ?
Bektaşoğlu, satış kararını 5 madden oluşan önergeyle TBMM gündemine taşıyarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya sorular yöneltti. Kurumun da zarara uğratılmaya çalışıldığını da önergesinde ifade eden CHP milletvekili, yaklaşık 2 TL’lik fark fiyatının nasıl bulunduğunu sordu ve “üreticiye bunun bir bölümünü kar payı olarak dağıtacak mısınız” dedi.
“YABANCI ALICILARIN UCUZ FİYATA FINDIK İHYİYACINI MI KARŞILIYORSUNUZ?”
Bektaşoğlu, Bakan Fakıbaba’ya şu soruları yöneltti:
1-TMO’nun, taban fiyat açıklayarak başlattığı kampanya süresince 1,3 milyar TL ödeyerek üreticiden aldığı 138 bin ton fındık için satış kararı alınmasının gerekçesi nedir? Bu süreçte alıcı firmalarla, kişi ve kuruluşlarla görüşülmüş müdür?
2-Bu fındıkların bir süre daha stokta tutularak üretici ve ülkemiz menfaatleri için fiyat oluşturmak mümkünken, üstelik fiyatlar yükselmeye başladığı anda kampanyayı bitirerek böyle satış karar alınmasının ve piyasanın, yabancı alıcıların fındık ihtiyacını ucuz fiyatla karşılanmasının gerekçesi nedir?
TMO fiyatların yükselmesine engel mi olmak istemiştir?
3-Açıklanan fiyatlar nasıl ve kim tarafından neye göre belirlenmiştir, maliyet hangi değerler üzerinden hesaplanmıştır, depo kirası, işçilik, taşıma gibi faktörler değerlendirilmiş midir, alış ve satış fiyatı arasındaki yaklaşık iki lira fark nasıl bulunmuştur?
4-Bu satışta karlılığın amaçlanmaması, maliyete yakın bir fiyatla satış yapılması, ihale ve diğer satış yöntemlerinin kullanılmaması, satışa sunulacak fındığın miktarlarının belirtilmemesi sizce doğru mudur?
Satışların parti parti, aylar içine yayılarak yapılması ve fiyatların belirlenmesi mümkünken, bu yöntem neden seçilmemiştir? Fındığın tümüne kendi aralarında anlaşarak bazı firmaların alıcı olması mı istenmektedir?
5- Satılan fındıklardan elde edilen kilo başı ortalama iki lira gelirin en azından bir bölümünün üreticiye kar payı olarak dağıtılması düşünülecek midir?