Karadeniz Bölgesi’ndeki illerin CHP’li milletvekilleri ve il başkanları Giresun’un tarihi Fındık Pazarı mevkisindeki CHP il binası önünde fındıkla ilgili ortak basın açıklaması yaptılar.
CHP Giresun İl Başkanı Gökhan Şenyürek’in okuduğu açıklamada, bölge ekonomisinin önemli bir bölümünü fındık üretiminin oluşturduğunu ve fiyatın üretici bahçeye girmeden açıklanmasını istendi. Fındık üretiminin artan girdi maliyetlerine dikkat çekilen açıklamada, destek tutarlarının yetersizliği ve taban fiyat politikasının tutarsızlığı gibi nedenlerle üretimin zarar gördüğünü vurgulandı.
‘140 TL’DEN 100 TL’YE KADAR DÜŞTÜ’
Son 10 yılda mazot, gübre, ilaçlama ve işçilik giderlerinde yüzde 1000’den fazla artış yaşanmasına rağmen fındık üretiminde dekar başına uygulanan alan bazlı destek tutarının 2014 yılından bu yana 170 tl olduğunun altını çizilen açıklamada, şöyle denildi:
“Her hasat sezonu öncesi üretilen spekülasyonlar ve çeşitli ayak oyunlarıyla fındık fiyatı tepetaklak edilmekte, bu sene de tekrar edilen bu kirli senaryoyla serbest piyasada 140 liraya kadar yükselen fındık fiyatı; a’dan z’ye diğer tüm ürün ve mamullerde fiyat artışı yaşanırken 100 liraya kadar düşürülmüştür. İçerisinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda başta hammaddesi fındık olan çikolata ve krema olmak üzere hemen her gün tüm ürünlere zam gelirken fındık alım fiyatının anormal seviye aşağı düşürülmesi akılara zarar veren maksatlı bir durumdur.
‘ORTADA NE TABAN FİYAT NE DE ALIM POLİTİKASI VAR’
Yine bir fındık sezonun arifesindeyiz. Üreticilerimiz hasat için gün sayıyorlar. Fakat ne yazık ki ortada ne bir taban fiyat var ne de fındık alım politikası. İktidara sesleniyoruz; ülkemize her yıl milyarlarca dolar döviz girdisi sağlayan, dolaylı yoldan 2 milyonu aşkın insanın geçim kaynağı, milli ve stratejik tarım ürünü olan fındıkta taban fiyatını açıklamak için hala neden bekliyorsunuz? 2024 yılı fındık taban fiyatı bugünden tezi yok derhal açıklanmalıdır. Geç ve üreticiyi memnun etmeyecek bir taban fiyat açıklaması ile üreticinin bir yıllık beklentisi boşa çıkarılmamalıdır. Fındık üreticisi baronların eline mahkum edilmemeli, fındık baronlarının ekmeğine iktidar eliyle yağ sürülmemelidir. Fındık taban fiyatı açıklanır açıklanmaz devlet adına müdahil alım yapacak olan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım politikası hızla belirlenmeli, üreticinin teri kurumadan alım kampanyasına başlanmalıdır.’’
Açıklama sonrasında CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, CHP Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı MYK Üyesi Erhan Adem de birer konuşma yaptılar.
FUAT KÖSE İLE NECMİ SIBIÇ DA DESTEK VERDİ
Ordu Milletvekili Seyit Torun ve Mustafa Adıgüzel, Samsun Milletvekili Murat Çan, Giresun İl Başkanı Dr. Gökhan Şenyürek, Sinop İl Başkanı Aykut Cem Yalçınkaya, Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, Ordu İl Başkanı Bülent Akpınar, Sinop İl Başkanı Aykut Cem Yalçınkaya, Düzce İl Başkanı Özcan Dağıstanlı, Gümüşhane İl Başkanı Özgür Deniz Demir ve Bayburt İl Başkanı Haktan Yücel katıldı.
Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse ve Bulancak Belediye Başkanı Necmi Sıbıç da toplantıya katılarak destek verdiler.