CHP GİRESUN MİLLETVEKİLİ BÜLENT BEKTAŞOĞLU, ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN YILDÖNÜMÜNDE ATATÜRK’E DUA EDİLMEMESİNİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI
CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı’ nca illere gönderilen Cuma namazı hutbelerinde Atatürk’ün adının geçmemesine tepki gösterdi.
Konuyu TBMM’ye taşıyan Bektaşoğlu,”Çanakkale’yi, Anafartalar’ı geçilmez kılan zaferin komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün adını anmayı, ruhuna El Fatiha’yı, rahmet okumayı çok gördüler” dedi.
CHP Milletvekili Bektaşoğlu, Başbakan Binali Yıldırım’a “sizin bu konuda bir talimatınız oldu mu” diye sordu
CHP GİRESUN MİLLETVEKİLİ BÜLENT BEKTAŞOĞLU’NU TBMM BAŞKANLIĞI’NA VERDİĞİ SORU ÖNERGESİNİN METNİ ŞU BİÇİMDE…
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın, Anayasa ve Meclis İç Tüzüğü gereğince Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.
Bülent Yener BEKTAŞOĞLU
Giresun Milletvekili
Diyanet İşleri Başkanlığı, 18 Mart Çanakkale Zaferi için hazırladığı cuma hutbelerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün adını kullanmamayı bir gelenek haline getirmiştir.
18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102. Yıldönümünde de camilerimizde okunan cuma hutbelerinde, Çanakkale’yi Anafartalar’ı geçilmez kılan zaferlerin komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün adını anmayı, ruhuna El Fatiha’yı, rahmet okumayı çok görmüştür.
Bu Türkiye Cumhuriyetinin ve hepimizin varlığını borçlu olduğu Çanakkale destanına, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsında, Çanakkale’de kanlarını akıtan, yedi düvele kafa tutan kahraman şehitlerimizin aziz ruhlarına da haksızlık ve saygısızlıktır. Buna ilişkin olarak:
- Diyanet İşleri Başkanlığı 18 Mart Çanakkale Zaferi yıldönümünde camilerimizde okunan cuma hutbesinde Atatürk ismini kullanmaktan niçin imtina etmektedir?
- Daha önceleri cuma hutbelerinde okunduğu biçimiyle: “Kurduğu laik demokratik düzen sayesinde İslamı yaşamamıza vesile olan, ezanı susturmayan, topraklarımızı böldürmeyen, bayrağımızı indirmeyen Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, bütün şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, Allahtan rahmet diliyorum” şeklinde okunacak bir hutbenin, edilecek duanın kime, hangi kesimlere rahatsızlık vereceğini açıklar mısınız?
- Çanakkale savaşlarının yıldönümünde 17 Mart 2017 tarihinde Cuma hutbesinde Mustafa Kemal Atatürk adının okunmaması hususunda Diyanet İşleri Başkanının ya da sizin herhangi bir talimatınız olmuş mudur?
- Bunun sistematik biçimde her yıl tekrarlanması bir devlet politikası haline getirildiğini mi göstermektedir? Değilse sebeplerini izah eder misiniz?