Giresun’un gelişmişlik sırasında en geri ilçesi olan Dereli, verilere bakıldığında, yokluk ve yoksullukta, ekonomide, ulaşımda, istihdamda batan bir ilçe görünümünde. Tablo da değişmiyor, ilçenin siyasi tablosu da. Bunlar sürerken ilçeyi bir de afet vurdu. Tamamen yeniden inşa ediliyor. Bu durum yeni mağduriyetler yarattı.
Sonuçta Dereli battıkça Ak Parti’nin oy oranı yükseliyor. İlçenin doğru siyasi tercihler yapmaması, muhalefetin doğru kişilerle yarışa katılmaması tablonun değişmemesine neden olarak gösteriliyor.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı/yayınladığı ilçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması 2022 Yılı Raporu’nda Giresun’un Dereli ilçesi 924 ilçe arasında 851. sırada yer alıyor. Dereli 2017 yılı raporunda 5. kademe gelişmiş ilçeler kategorisinde ve 970 ilçe arasında 784. olarak kendine yer edinmiş… 185 ilçeyi geride bırakmış ve en geri kalmış 186. ilçe unvanına sahip. Afetten önceki 2017 yılı verilerde 784. olan Dereli, 2022 yılı verilerinde 851. sırada yer alıyor. İl sıralamasında ise gelişmişlikte ilçeler içinde 15’inci sırada…
Şebinkarahisar üzerinden İç Anadolu’nun kapısı olan, coğrafyasında Kğmbet, Bektaş gibi yayla merkezlerini barındıran ilçenin cazibe merkezi olmasına rağmen bu kötü tablo içinde olmasının nedeni temsil yetersizliği olarak gösteriliyor.
İktidar partisi Dereli’den %80’ler dolayında bir oy alıyor. 3 dönemdir bu partinin adayı seçim kazanıyor. Her dönem ilçeden Ak Parti bir milletvekili çıkarıyor. İL belediye başkanı da de bu ilçeden. Ama buna rağmen Dereli her geçen gün kötüye gidiyor.
Şimdi merak edilen yerel seçimde bu tabloya rağmen 4.dönem için aday olan Zeki Şenlikoğlu yine seçilecek mi, yoksa seçmen bu sefer uyarıda bulunacak mı?