GiresunManşet Üstü

DÖNGERİ ORDU’YA DÖNÜYOR

Ak Parti Milletvekili Nurettin Canikli ve arkadaşlarının Giresun'u Ordu Büyükşehir'e bağlama projesi gerçekleşmedi. Ancak Ak Parti'nin hizmet götüremediği Döngeri köyü Ordu'ya bağlanarak vekillerin hayalini gerçekleştiriyor. Dönger Köyü Ordu'ya katılıyor.B19_781231_11_53_17

Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu Bulancak İlçesine bağlı Döngeri Köyü’nün halk oylaması ile Ordu İli Kabadüz İlçesine bağlanma talebini TBMM gündemine taşıdı.

Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu Bulancak İlçesine bağlı Döngeri Köyü’nün halk oylaması ile Ordu İli Kabadüz İlçesine bağlanma talebini TBMM gündemine taşıdı.

Karaahmetoğlu, bu köyde yaşayan yurttaşların kamu hizmetlerinden yararlanma noktasında yaşadıkları güçlüğü gideremeyen kamu kurumlarının kabahatinin bedelini Giresun İlinin orman varlığından büyük bir kısmını kaybederek ödemesinin haksızlık olduğunu ifade ederek İçişleri Bakanına sorular yöneltti. Giresun’un sınır köylerinden aynı gerekçelerle, hizmet alamıyoruz diyerek halk oylaması ile diğer vilayetlere bağlanmak isteyecek köyleri hatırlatan Karaahmetoğlu Döngeri Köyü Ordu İline bağlandığında, Giresun’un toplam orman varlığının ne kadarını kaybedeceğini sordu. Konuya turizm potansiyelini artırma çerçevesinden bakan Ordu ve Kabadüz kamu kurumu ve idarecilerini hatırlatan Karaahmetoğlu bu nedenle idari olarak kendilerine bağlı olmayan bir köye hizmet etmekte tereddüt etmediklerini belirterek soru önergesinde şu hususlara dikkat çekti ve sorular yöneltti:

Giresun İli Bulancak İlçesi Merkez Bucağına bağlı Döngeri Köyü yeterli hizmeti alamadıkları gerekçesi ile Ordu İli Kabadüz İlçesi Merkez Bucağına bağlanmak istemektedir. Bu hususta 7 Mayıs 2013 tarihinde yapılan halk oylamasıyla vatandaşlarımız Ordu İli Kabadüz İlçesi Merkez Bucağına bağlanma yönünde karar vermiştir. 1230 rakımlı köyümüz 2012 sayımına göre 272 nüfusa sahiptir. Döngeri Köyü Giresun İl Merkezine 83, Bulancak İlçe Merkezine 68 Ordu İl Merkezine 49 Kabadüz İlçe Merkezine 28 kilometre mesafede bulunmaktadır. Bu köyümüz sağlık hizmetinden, eğitime, telefondan su, yol ve elektrik hizmetine ihtiyaçlarını Kabadüz İlçesinden karşılamaktadır. Köyün 25 öğrencisinin taşımalı eğitim yoluyla yine Kabadüz Yokuşdibi Beldesinde eğitim gördükleri, sağlık hizmetini, Pazar ihtiyaçlarını da yine Yokuşdibi Beldesinden karşıladıkları görülmektedir. Kışın yollarının açılması, temizlenmesi için Ordu İli Kabadüz İlçesi ve Yokuşdibi Beldesinden hizmet aldıkları belirtilmektedir. Bu köyümüzün sınırları dâhilinde 61.500 dönüm orman arazisi bulunmaktadır ve turizm potansiyeline sahip bu ormanlar Döngeri Köyünün Ordu ili Kabadüz İlçesine bağlanılması neticesinde Ordu İlinin coğrafi sınırlarına dahil edilecektir. Bu Giresun İlinin turizm potansiyeli açısından telafi edilemeyecek ciddi kayıp anlamına gelmektedir. Hizmet alamadıklarını gerekçe gösteren vatandaşlarımızın haklı taleplerine saygı duymakla birlikte, gözden ırak gönülden de ırak anlayışı ile burada yaşayan yurttaşlarımızın hizmete ulaşımını sağlayamayan kişi ve kurumlar bu netice ile Giresun’un turizm geleceğine de zarar vermiş olmaktadır. Bu hususta:

1.     Döngeri köyünde yaşayan yurttaşlarımızın, bu güne kadar, eğitim hizmeti, sağlık hizmeti başta olmak üzere ilçe ve belde merkezlerine ulaşım, elektrik ve diğer hizmetlere yönelik Giresun İli ve Bulancak İlçesi’nde Kamu Kurumları nezdinde ki taleplerine ne şekilde cevap verilmiştir? Döngeri Köyü kamu hizmetlerinden yeterince yararlanabilmiş midir?

2.    Ulaşım hizmeti ve diğer hizmetler dâhilinde köyümüzde hangi çalışmalar yürütülmüştür? 2002 yılından bu güne Bulancak İlçe ve Giresun İl Özel İdaresinin bu köyümüze dönük çalışmaları nelerdir? Bu çalışmalar için bütçeden, hangi kalemler için ne kadar harcama yapılmıştır?

3.     Döngeri Köyü Ordu İline bağlandığında Giresun’un kaybedeceği orman alanı ne kadardır? Bu durumda Giresun İli toplam orman varlığının ne kadarını kaybedecektir?

4.    Turizmi geliştirme vizyonu ile bu bölgeyi sınırlarına dâhil etmek isteyen, Ordu Valiliği başta olmak üzere Kabadüz Kaymakamlığı ve Yokuşdibi Beldesinin, kamu kurum ve kuruluşlarının Döngeri Köyünün kamu hizmeti ihtiyacına dönük yürüttüğü faaliyet yanında İdari olarak bağlı olduğu Giresun İlinden aynı hizmetleri alamamasının nedenleri nelerdir?

5.    İline yeni bir turizm potansiyeli kazandırma fikri ile İdari olarak kendilerine bağlı olmayan bir köye dahi hizmet götürme anlayışındaki Ordu ili, Kabadüz İlçesi ve Yokuşdibi beldesi kamu kurum ve idarecilerini tebrik etmeyi düşünüyor musunuz?

6.     Yine Giresun İli sınır köylerimiz hizmet alamadıkları gerekçesiyle halk oylaması yapar ve komşu vilayetlerin İdari Yapılanmasına dâhil olmak isterlerse talepleri nasıl karşılanacaktır?

 

Etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir