Giresun

E-BELGE E-FATURA DÖNEMİ TEPKİLERLE BAŞLADI. SÜRENİN UZATILMASI İSTENİYOR

E-belge dönemi artık vergi alanında da başlıyor. 2020 yılına girmemizle birlikte kademeli olarak hayata geçirilmeye başlanan e-fatura uygulaması on binlerce vatandaşı ilgilendiriyor.
Peki, e-fatura nedir ve hangi işletmeler için zorunlu?
Elektronik belgeleri düzenleyen ‘509 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin 19 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından vergi işlemlerinde de yeni bir dönemin başlayacağı ilan edilmişti. Bu doğrultuda mükellef gruplarının e-belge uygulamalarına 2020 itibariyle kademeli şekilde geçişleri başlayacak. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan çalışmayla bu alanda da kapsamlı bir e-dönüşüm yaşanacak.
E-FATURA KİMLERİ KAPSIYOR?
10 MİLYON TL ÜZERİ SATIŞ HASILATI:2018 hesap dönemi brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 10 milyon TL ve üzeri olan mükellefler. (1 Ocak 2020’den itibaren e-fatura uygulamasına geçmek zorunda),
5 MİLYON TL ÜZERİ SATIŞ HASILATI: 2018 veya 2019 hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 5 milyon TL ve üzeri olan mükellefler. (1 Temmuz 2020’den itibaren e-fatura uygulamasına geçmek zorunda)
TEMMUZDAN İTİBAREN: 2020 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 5 milyon TL ve üzeri olan mükellefler. (ilgili hesap dönemini izleyen yılın 7. ayının başından itibaren e-fatura uygulamasına geçmek zorunda)
LİSANS ALANLAR
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (I) sayılı listedeki mallarla ilgili faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) lisans alan mükellefler (bayilik lisansı alanlar dahil) mükellefler. (2019’da lisans alanlar 1 Temmuz 2020’den itibaren, 2020 veya müteakip yıllarda lisans alanlar ise lisans alımının gerçekleştirildiği ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren e-fatura uygulamasına geçmek zorunda)
ÖTV 3 SAYILI LİSTE
Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa ve/veya ithal edenler. (Bu işlemleri 2019’da gerçekleştirenler 1 Temmuz 2020’den itibaren, 2020 veya müteakip yıllarda gerçekleştirenler ise gerçekleştirildiği ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren e-fatura uygulamasına geçmek zorunda)
HİZMET SAĞLAYICILAR
Mal veya hizmetlerin alınması, satılması, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık etmek üzere internet ortamında elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek veya tüzel kişi aracı hizmet sağlayıcıları. (2019’da mükellefiyeti bulunan aracı hizmet sağlayıcıları 1 Temmuz 2020’ye kadar, 2020 veya müteakip hesap dönemlerinden itibaren işe başlayacak mükellefler ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde e-fatura uygulamasına geçmek zorunda)
İNTERNET SİTESİ SAHİPLERİ
İnternet ortamında, gerçek ve tüzel kişilere ait gayrimenkul ve motorlu araç vasıtalarının satılmasına veya kiralanmasına ilişkin ilanları yayınlayan internet sitelerinin sahipleri veya işleticileri ile internet ortamında reklamların yayınlanmasına aracılık faaliyetinde bulunan internet reklamcılığı hizmet aracıları. (2019’da mükellefiyeti bulunanlar 1 Temmuz 2020’ye kadar, 2020 veya müteakip hesap dönemlerinden itibaren işe başlayacak mükellefler ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde e-fatura uygulamasına geçmek zorunda)
KOMİSYONCU VE TÜCCAR
5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre, komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler. (2019’da mükellefiyeti bulunanlar 1 Ocak 2020’ye kadar, 2020 veya müteakip hesap dönemlerinden itibaren işe başlayacak mükellefler ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde e-fatura uygulamasına geçmek zorunda)

Öte yandan uygulamaya tepkiler de  başladı. Giresun Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ali Kara, E-Fatura uygulamasıyla esnafın mağdur olacağını savunarak ertelenmesini istedi. Kara yaptığı yazılı açıklamada şunlara yer verdi; “Zincir marketler karşısında ayakta kalma mücadelesi veren bakkal, manav, kasap gibi esnafımız, yakınındaki bir işyerine, örneğin bir lokantaya toplu satış yapar ve 5 bin TL’nin üzerinde fatura kesmesi gerekirse bu faturayı internetten elektronik ortamda kesmesi gerekiyor. Oto sanayiinde kaporta tamircisi bir esnafın, ayda bir kere gelen kaporta tamir işinden dolayı internet üzerinden fatura kesmesi gerekiyor. Vergi idaresi, her esnafın yanında bir mali müşavir çalışıyor zannediyor. Oysa esnafın çırak çalıştıracak imkanı bile yok, dahası birçoklarının bilgisayarı ve interneti bile yok” .

“E-ARŞİV FATURASI KAYIT DIŞI EKONOMİYİ TETİKLER”

E-arşiv fatura uygulamasının  kayıt dışı ekonomiyi artıracağını ifade eden Ali Kara, “Esnafımız ilk cezayı yedikten sonra 5.000 TL’nin üzerinde fatura kesmemek için ya toplam fatura tutarını ayrı ayrı günlerde kesecek ya da hiç fatura kesmeyecek. Bu da kayıt dışılığı artıracaktır” dedi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir