Giresun

ENVER YILMAZ’IN RADARI KALKIYOR

Ordu dahil tüm illerde TEDES radarları 10 gün sonra kaldırılıyor.

Ordu dahil bir çok şehirde araç sürücülerini canından bezdiren radar sistemi TEDES ile ilgili kararı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıkladı. Soylu, elektronik radar uygulamasının (TEDES) sona erdiğini belirterek, kararın 10 gün sonra yürürlükte olacağını söyledi.

“Yol güzergahlarında 2013'de daha az kaza olsun, denetimi elektronik olsun diye kurulan bir kanunun belki de yanlış yorumlanmasıyla vatandaşlarımız sıkıntı çekmektedir” diyen Bakan Soylu şunları kaydetti: “Bunun bilinci içindeyiz. Radar uygulamalarının ve bir takım elektronik denetimlerin özellikle ağır bir ceza ile karşı karşıya bıraktığı vatandaşlarımıza bir açıklığı buradan getirmek istiyoruz. Hükümetimiz yeni bir düzenleme yapmış, bugün de Maliye Bakanlığıyla, Bakanlığımız ve Emniyet Genel Müdürlüğümüz arasında 10 gün içerisinde yürürlüğe girebilecek bir protokolü imzalamıştır. Öyle tuzak radar uygulaması, elektronik radar uygulaması sona ermiştir. Bunu çok net bir şekilde söylemek istiyorum. 500 metre öncesinden uygulamayı vatandaşa giydiren, öyle istedikleri yere elektronik radar koyulabilecek bir anlayışı ortaya kaldırabilecek yönetmeliği veya üst üste cezaları gerçekleştirebilecek yönetmeliği düzeltecek bir anlayışı getirdik. Yani her 300 metrede bir, 1 kilometrede bir ceza anlayışı ortadan kalkmıştır. Bu konuda elbette ki vatandaşlarımızın bizim ortaya koyduğumuz bu sürece karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum. Kesintisiz kabahatlerde fiil tek fiil sayılacak. Yani aynı yerden giderken üst üste kesilen cezalarla ilgili fiil tek fiildir. 10 kilometreden sonra tekrardan aynı şey olursa elbette ki yeni bir değerlendirme yapılabilme şansına sahip olur. Bir taraftan biz dikkatli olacağız ama bir taraftan da vatandaşımız dikkatli olacaktır.

Haksız yazılan radar cezalarının yanı sıra radar sisteminin FETÖ'cü şirketlere yaptırıldığı yönünde ki iddiaların gündeme gelmesi ile birlikte tüm Türkiye genelinde belediyeler tarafından yaptırılan radar sistemi TEDES'in kaldırılması yönünde karar alındığı öğrenildi.

TEDES konusunu gündeme getiren isimlerden birisi de CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu olmuştu. Bektaşoğlu 2015 Aralık ayında verdiği önergede, şu soruları yöneltmişti: 

  1. TEDES sisteminin Giresun-Ordu-Samsun yol güzergâhında kapsamlı bir araştırma ve inceleme yapılmadan, bir deneme ve bilgilendirme süreci olmadan belediye tarafından uygulamaya konulduğu iddiaları doğru mudur?
  2. Her gün ortalama yüz bin aracın geçiş yaptığı Ordu merkez geçişinde 18 Kasım 2015 tarihinde hizmete giren Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) ardından bu güne kadar trafik ihlali tespit edilen kaç sürücü hakkında, hangi kural ihlali ile tutanak düzenlenmiş, toplam ne kadar ceza tahakkuk ettirilmiştir?
  3. TEDES sisteminin uygulamaya alınması ardından uygulanan trafik cezası tespit tutanağı sayısı iller itibarıyla ne kadardır? TEDES arından Giresun plakalı kaç araca ne kadar ceza uygulaması yapılmıştır? 
  4. Trafik ihlali tespit edilen sürücüler içinde aynı günde ve aynı saat dilimi içinde aynı ihlaller nedeniyle ceza uygulanan sayısı nedir? Bu şekilde kaç sürücüye ve toplam ne kadar ceza tahakkuk ettirilmiştir?
  5. TEDES’in uygulandığı güzergâhta sürücüleri uyarıcı tabelalar bulunmadığı ve bu uygulamanın günde 2 bin dolayında araç sürücüsüne ceza yazılması anlamına geldiği tarafınızdan da bilinmekte midir?
  6. TEDES uygulaması sonrasında yazılan cezaların caydırıcılığı olmuş mudur? Kural ihlallerinin önüne geçilmiş midir? Uygulama ardından Ordu merkez geçişi güzergâhında yaşanan maddi hasarlı, ölümlü ve yaralanmalı kaza sayıları ne oranda değişim göstermiştir?
  7. Trafik cezalarının % 50’sini Devlet %’30’unu Büyükşehir Belediyesi, %20 sini ihaleyi alan firmanın alacağı düşünüldüğünde; TEDES’in  Ordu’da alelacele uygulanmasının arkasındaki neden, elde edilecek gelir midir?  Belediyenin acelesinde %30 geliri biran önce kasasında görmek istemesi mi etkili olmuştur? Sürücülerin mağduriyeti değil de “Çok ceza, çok gelir” mantığından hareket mi edilmektedir?
  8. TEDES sistemini kuran firma kime aittir, yeterlilik araştırması yapılmış mıdır?
  9. İhaleyi alan ve sistemi kuran firmanın sözleşmeye göre, 2 yıl içinde yaptığı 50 milyon liralık yatırımı geri alabilmek için yaklaşık 180 milyon liralık ceza kesilmesi gerektiğinden her yeri kameralı sistemle donatıp ceza kesilmesi için ayar yaptığı doğru mudur?
  10.  Ortalama trafik cezasının 189 TL olduğu ülkemizde iki yıl içinde yalnızca yatırım parasını çıkarmak için mi bu kadar yoğun bir ceza kesimi uygulanmaktadır?

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir