Giresun, önemli bir değerini daha kaybetti.Tarihçi-araştımacı yazar, hak bilimcisi eğitimci Ö. Erden Menteşeoğlu, uzun süredir tedavi gördüğü hastalığa yenik düştü. 76 yaşında vefat eden Menteşoğlu için bugün Çınarlar Camisinde cenaze töreni düzenlenecek.
Menteşeoğlu, ardında pek çok eser bıraktı. Son olarak 647 sayfalık Mustafa Kemal Paşa’nın Muhafız Alayı Komutanı Milis Yarbay Osman Ağa isimli kitabı geçtiğimiz yıl yayımlanan Erden Menteşeoğlu'nun; daha önce de “Giresunlu Fedailerle Konuştum. Onlar da Çılgındı”, Yakın Tarihimizde Osman Ağa ayrıca Giresun folklörü ve geçmiş kültürü ile ilgili kitapları bulunuyordu.
Giresun28haber Gazetesi olarak başta oğlu Hüseyin Gazi Menteşeoğlu olmak üzere Menteşeoğlu ailesine, ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.
ERDEN MENTEŞEOĞLU'NUN ÖZGEÇMİŞİ.
1940 yılında Giresun'da doğdu. İlköğretimini Necatibey İlkokulu'nda gördü. Giresun Lisesi'ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Filolojisi Bölümü'ne kaydoldu. Öğreniminin ikinci yılında, babasının vefatı üzerine fakülteyi bırakmak zorunda kaldı.
1965 yılında memur olarak Fiskobirlik'e girdi. Yaklaşık iki yıllık hizmeti sırasında Giresun Öğretmen Okulu'nu dışarıdan bitirdi.
1967-1968 öğretim yılında, Piraziz Merkez İlkokulu'na atandı. Öğretim yılı sonunda, askerlik temel eğitimi için Sivas'a sevk edildi. Eğitimden sonra "er öğretmen'" olarak becayişle Şebinkarahisar'da görevlendirildi.
Merkez Kayadibi İlkokulu öğretmeni iken, 1971-1972 öğretim yılında Necatibey İlkokulu'na atandı. 1985-1986 öğretim yılı sonunda Yeşilgiresun İlkokulu'na nakletti.
1987 yılında "Açıköğretim Önlisans Programı"ndan mezun oldu. 1990'da kendi isteğiyle emekli oldu.
Yöre tarihi ve halkbilimi araştırmalarına 1976'da başladı. 1979 yılında, Yeşilgiresun Gazetesi'nin yazı ailesine katıldı. Çeşitli halkbilim dergilerinde araştırma yazıları yayınladı. Meslek yaşamında, eleştirisel yazılarında, soyadından gelen özellikle 'Aydın Milaslı' mahlasını kullandı.
1988 yılında Bursa'da yayınlanan 'Giresun Dergisi'nin düzenlediği yarışmanın 'Osman Ağa Büyük Ödülü'nü kazandı. İlk eseri 'Osman Ağa'dır. ''Yakın Tarihimizde Osman Ağa ve Büyük Giresunlular' adlı ikinci eseri 1997'de yayınlandı. 2006 yılında Osman Ağa'nın ölümünün 83. yılında "Büyük Milis Komutan Yarbay Osman Ağa" ile 2007"de 'Afyonkarahisar Giresun Şehitliği' yayınlanan risaleleridir. "Giresunlu Fedailerle Konuştum Onlar da Çılgındı", 2008 yılında yayınlanan son eserinin ardından, 2010 yılında genişletilmiş baskı olarak 'Milli Mücadele Kahramanı Milis Yarbay Osman Ağa' adlı risalesi yayınlandı.
"Giresun Halkbilimi","'Giresun Spor Tarihi", "Giresun Basın Tarihi" ve "Şiir Tahlilleriyle Şairlerimiz" yazarın baskıya hazır araştırma eserleridir. 1950'li yılların kültürel yaşantısını yansıtan "Gogora'nın Çocukları" yazarın tamamlamak üzere olduğu nostaljik araştırmasıdır.
Yazar, araştırmalarıyla yöre kültürüne ilişkin konferanslar verdi. açıkoturum ve paneller yönetti. Yöreye özgü bilimsel toplantılara bildirileriyle katıldı. Dia gösterileriyle, il içinde ve dışında Giresun'un tanıtılmasına katkılarda bulundu. 1987-1988-1989 yıllarında "Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali"nde sunuculuk, yabancı ekiplere de rehberlik ve tercümanlık yaptı. Müdürlük sıfatıyla bir yıl (1992) çalıştığı Turizm ve Tanıtma Derneği'nde sosyal ve kültürel etkinliklerini sürdürdü.
Çocuklarının yüksek öğrenimleri nedeniyle Trabzon'da kaldığı süre "Akçaabat Yeni Haber Gazetesi’nde 'Mürekkep Lekesi', "Hayatın İçinden" sütun başlığıyla "Trabzon Haber Gazetesi’nde ve ara sıra 'Trabzon Türk Ocağı Dergisi'nde köşe yazıları yayınlandı.
Emekli öğretmen olarak, mesleğini bir süre İngilizce Öğretmenliğiyle sürdürdü. Bir İngilizce gramer kitabı hazırladıysa da yayınlanamadı.
Yazar İngilizce biliyor. Yaşamını Giresun'da sürdürüyordu.
Evli olup iki çocuk babasıdır.