ULUSAL

EREN CAMİ İÇİN KAMPANYA

Piraziz Merkez Eren Camisine yapılacak restorasyon çalışması için İstanbul'a gelen Piraziz Belediye Başkanı Hüseyin Görgülüoğlu, Piraziz Müftüsü Yavuz Yıldız ve Camii Dernek Başkanı Altan Özdemir, Pirazizlilerle Giresun Federasyonunda 10 Haziran Salı akşamı toplantıda bir araya geldiler.

<

 

        Toplantıya Giresun Federasyon Başkanı, Piraziz Dernekler Birliği Başkanı, Nefsipiraziz Gönüllüler Birliği Üyeleri, Piraziz Derneği Yöneticileri ve Pirazizliler katıldı. Sıcak bir ortamda geçen toplantıda Piraziz'den gelen heyet tarihi Caminin restorasyonu için herkesten destek istediler.

        Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün izniyle restorasyon çalışmasına bayramdan sonra başlanılması planlanmakta olup, minare ve taş duvarın dışında bütün malzemenin yenileneceği ve tarihi dokunun korunarak restorasyonun yapılacağı belirtildi. Yetkililerden aldığımız bilgiye göre Caminin aslına uygun olarak restore edileceği, rölövesinin alınarak projenin aslına uygun olarak çizildiği ve başlandığı takdirde bir yıl içinde bitirileceği belirtilmektedir. Restorasyon çalışmasının yaklaşık 700-800 bin liraya mal olacağı, 300 bin lirasının Giresun Valiliği tarafından (Kudeb) karşılanacağı kalan kısmın da Pirazizliler ve hayır severler tarafından karşılanmasının beklendiğini ve herkesin destek olması gerektiğini belirttiler.

        Yapılan açıklamada'Horasan Erenlerinin bu bölgeye gelerek yerleştiği ve İslamiyetin yayılması için etkin rol üslendiği bilinmektedir. Adını Piraziz Hazretlerinin isminden alan Piraziz İlçesisinin, bu tarihi camisinin restorasyonuna bütün Giresunluları ve Pirazizlileri destek olmaya davet ediyoruz.

        Havaalanının açılması ile turizm yönünden daha da önem kazanacak olan Piraziz'de, tarihi varlıklara sahip çıkılması ve korunması ilçemizin kalkınmasına büyük katkılar sağlayacaktır" denildi. 

Eren Mahallesi Merkez Camii Tarihi

        Piraziz ilçesi Merkez Eren Camii'nin 1869 yılında yapımına başlanmış ve 1870 yılında da Cuma namazı kılınabilecek şekilde ibadete açılmıştır. Caminin bulunduğu mevkide, İskele yanında hafta pazarı kurulduğu için insanların namaz kılabilecekleri bir mekana ihtiyaç duyulmuştur. Cuma günleri çevre köylerden buraya gelen insanların oluşturduğu yoğunluk küçük çaplı dükkanlar ve yapıların inşasına vesile olmuş ve giderek şehrin çekirdeği ortaya çıkmıştır. Önceleri Abdal İskele Pazarı Camii olarak anılan yapı Tiralizade Ali Efendi'nin öncülüğünde, halkın katkılarıyla inşa edilmiştir. Cami ve civarı bu tarihlerde Mendehor /Bendehor köyü olarak kayıtlara girmiştir. 

Haber: www.nefsipiraziz.com

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir