Giresun Ticaret Borsası tarafından dünyada ilk defa azot gazı altında fındık depolama tesisinin Giresun’a kurulacağı belirtildi.
Giresun’da bir ilk olacak proje için ihale sürecinin başladığını belirten Giresun Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Demirci, depolama tesisinin 17 bin ton kapasiteli olacağını kaydetti. GTB Başkanı Demirci, yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bölgesel Rekabetedebilirlik Operasyonel hibe programı çerçevesinde yürütülmekte olan, yaklaşık 17 bin ton kapasiteli fındık lisanslı deposu projesi inşaat ihalesi Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Yapılacak tesis inşaatının ihalesine katılmak isteyen firmaların hem inşaatın yapılacağı proje sahasını görmesi, hem de teknik bilgilendirme yapılmasına yönelik 13 Haziran 2013 tarihinde program gerçekleştirilecektir.İhale dosyalarına IPA-BROP sayfasından (http://ipa.sanayi.gov.tr) açık yapım ihalesi sayfasından ve EuropeAid (https://webgate.ec.europa.eu sayfalarından ulaşılabilir. İhaleye teklif verebilmek için saha ziyareti yapılması zorunluluğu bulunmaktadır”
Projenin 2005 yılında başladığını hatırlatan Demirci, şöyle konuştu: “Giresun Ticaret Borsası yönetimi olarak fındık lisanslı depo yönetmeliğinin oluşturulması ve lisanslı depo kanununda belirtilen kalitenin korunması şartını yerine getirecek depo modelinin nasıl olması gerektiği konusu üzerine bir çalışma başlatılmıştır. Konunun uzmanlarından oluşan bir teknik kadro ile Türkiye'de fındık sektöründe kullanılan depolarla, dünyadaki depolama sistemleri üzerine araştırma ve geliştirme faaliyeti başlatılmıştır. Dünyada fındıkta ilk uygulaması olacak teknoloji ağırlıklı azot gazı altında depolama sistemi gerçekleşecektir. 2006 yılı sonuna kadar süren araştırmalar sonucunda, yapılmış olan bilimsel araştırmalar fındık depolama şartlarının belirlenmesi çalışmaları göz önüne alınarak azot gazı altında depolama sistemi geliştirilmiş ve projelendirilmiştir. Azot gazı altında depolama, azot gazının fümigatif özelliği ile tüm canlı haşerelerin yaşamaması, depolama süresi boyunca aflatoksin oluşturan küflerin biyolojik faaliyetlerini durdurmaları ve imha edilmesi, ortamda oksijen ve rutubet olmaması neticesinde fındığın hidroperoksitlenme ve serbest yağ asidi oluşumlarının durması gibi birçok faydaları bulunmaktadır. Bu şekilde depolama ile fındık lisanslı depo yönetmeliğine göre iki yıl boyunca kalite kaybı olmadan saklama şartları yerine getirilmiş olacaktır”