Geçen yıl bugün fındıkta sömürüye son verilmesi ve adalet sağlanması için Ordu’dan Giresun’a yürümüştük.
Yürüdük de ne oldu: Bir, sömürü daha da katmerleşerek sürdü.
İki, bunu sağlayanlar iktidar güçlerini daha da pekiştirdi. Fındık bölgelerinde fındık için yürüyenlerin, yani muhalefetin oy oranı yaklaşık %27’lerde kaldı.
Değişen tek şey ise; bugün o dönemdeki ana muhalefetin direnme ve eylem ruhu, halkla bütünleşen güçlü alternatif yapısı yok edildi. Ciddi muhalefet yerine cici bir muhalefet var ve onun fındıkla ilgili doğru tespitler yapamayan, bilgi fakiri ve sorunun ana eksenine yabancı sektörü adıyla sanıyla söyleyip koyamayan, ürken, çekinen, cici çocukları var artık. TBBM’ye verdikleri önergelerinde, kamuoyuna yaptığı açıklamalarında bu görülüyor, örneğin Ferrero adını söylemekten çekiniyorlar.
Bölgenin muhalefet milletvekilleri piyasayı şekillendiren bu vahşi kapitalist sömürü çarkına çomak sokmayıp razı oluyorlar. Korkutan ne, kim, ne menfaatleri var o firmadan anlaşılır gibi değil.
Bir de o firmanın merkezindeki şehir kardeş şehirimizmiş!..Kardeş kardeşin emeğini sömürür mü? Benim bu yüzden kardeşim değil, sizin olsun!
Fındık fiyatlarının hak ettiği değeri bulmamasında iktidar kadar muhalefetin de payı var. Böylesine önemli, üzerinde siyaset yapılacak bir konu olan fındığı dillerine dolayıp, üreticinin hak ve menfaatlerini savunan, net-somut tepki ortaya koymuyorlar. İktidar üstünde baskı oluşturmuyorlar. Geçen yıl fındıkta adalet için yürüyerek bu yapılmıştı. Bu yıl yürümemenin ve sessiz kalmalarının nedeni adaletin sağlanmış olması mı?
OysaMuhalefetin söyleyeceğini iktidar partisi milletvekilleri söylüyorlar. Örneğin fındığın bütün yan ve yönlerini bilen milletvekili Cemal Öztürk, en azından söylem olarak doğru tahliller yapıyor. İtalyan firmasını, korkmadan piyasayı kendi lehine şekillendirmekle, tekel olmakla suçluyor. Bir milli fındık politikası olmamasından yakınıyor. Bir kurumun arz talep dengesini sağlamasını vurguluyor ve fındığın 15 TL üzerinde bir fiyatla alınmasını istiyor.
Sezonun yarısı geldi, rekolte hala belli değil, fiyat açıklanmadı, TMO piyasada yok. Fındık fiyatları piyasaya ürün girdikçe malum firma ihtiyacını karşıladıkça düşüyor.
Yani işin özeti: Fındık üreticisi her zamankinde daha ‘yalavuz’…