Türkiye Büyük Millet Meclisi 27’nci dönemin 4’üncü yasama yılı dün başladı. Giresun milletvekilleri de tatillerini sona erdirerek Ankara’ya döndü. Vekillerin tatilde vatandaşlarla, partililerle yaptıkları görüşmeler, gezi, araştırma ve incelemelerden derledikleri bilgileri TBMM’ye ne kadar yansıtacaklar, bunu zaman gösterecek.
Ancak önceki dönemler incelendiğinde bu beklentinin çok gerçekleşmediği milletvekillerinin temsilde yetersiz, pasif kaldıkları, tabiri caizde sadece günlerini geçirdikleri anlaşılıyor.
AK PARTİLİ VEKİLLER SINIFTA KALDI
TBMM’deki faaliyetler milletvekillerinin karnesi sayılıyor. Vekiller TBMM’de; İlk İmza Sahibi Olduğu Kanun Teklifi, Sahibi Olduğu Yazılı Soru Önergesi, İlk İmza Sahibi Olduğu Genel Görüşme Önergeleri, İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Soruşturma Önergeleri, İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Araştırma Önergeleri, Genel Kurul Konuşması ve Komisyon Konuşması şeklinde 7 başlık altında faaliyetlerini sürdürüyor. Meclisin geçmiş 3 dönemdeki resmi bilgilerine göre Giresun milletvekillerinin bu başlık altındaki faaliyetlerinde yetersiz kaldıkları görülüyor.
Buna göre, kürsü ve yerinden konuşmada ilk sıra Cemal Öztürk’ün. Öztürk, bu dönemde yerel ve genel konularda, çoğu parti gurubu adına 19 konuşma yaparken, O’nu 14 konuşmayla CHP’li Necati Tığlı izledi. Tığlı, genel kurulda çoğu 1 dakika yerinden konuşma olmak üzere 14 kez konuşmuş. Sabri Öztürk 6, Kadir Aydın 4 konuşma yapmış. Öztürk’ün 1 konuşması Rabia Naz davasına ilişkin. Gerisi genel konular. Aydın’ın konuşmalarının hiçbiri Giresun’la ilgili konuları içermiyor.
İktidar partisi milletvekillerinin 3 dönemde kendi imzalarıyla tek bir soru önergesi, araştırma önergesi vermedikleri görülüyor. 1 kanun teklifi sadece Cemal Öztürk tarafından verilmiş. Diğer Ak Parti milletvekilleri başka milletvekillerinin kanun teklifleri ve önergelerine imza atmışlar.
TBMM kayıtlarına göre, CHP Milletvekili Necati Tığlı, 3 yasama döneminde kendi imzasıyla 143 soru önergesi, 7 meclis araştırma önergesi, 10 kanun teklifi vererek ilk sırada yer aldı.
Ancak genel değerlendirmelere göre Tığlı, kendinden önceki CHP milletvekillerinin gösterdikleri performansı gösteremedi ve ilin sorunlarını gündeme taşımada yeterince etkin ve yetkin olamadı. Buna, başkanlık sistemi ve özellikle il ve ilçe parti örgütlerinden kendisine yeterince yönlendirici bilgi ve belge akışının olmaması bir neden olarak gösterildi.
GİRESUN HİZMET BEKLİYOR
Milletvekillerinin bu dönemde Giresun’un hizmet beklentilerine dönük çalışmalar yapması ve bunları gündeme getirmede daha aktif bir performans sergilemeleri bekleniyor. Bunlar arasında daha önceki yıllarda olduğu gibi, Güney Çevre Yolu, tren yolu bağlantısı, Eğribel tüneli ve Giresun’un Dereli, Kotana ve bu tünelle Şebinkarahisar üzerinden İç Anadolu’ya bağlanması, üniversite, işsizlik, göç, fındık, turizm, spor, kültür-sanat gibi ana konular ilk sırada yer alıyor. Bunlara ilave olarak Giresun’u vuran 22 Ağustos sel afetinin mağduriyetlerinin giderilmesi, alt ve üst yapı eksikliklerinin giderilmesi de takip edilmesi gereken gündem konuları arasında olacak.
Öyle görülüyor ki, TBMM; Giresun milletvekilleri için yan gelip yatma yeri olmayacak, olmamalı…