Giresun Mimarlar Odası, son günlerde yapılan tartışmalara basın açıklamasıyla katıldı. Oda SSK Hastanesi Arsasının tamamının Giresun Kültür Merkezi ve Kültürel Hizmetler Arsası (Kültür Kompleksi Arsası) olmasını, Plajlar Bölgesi’nin aynı özellikte kalmasını istedi ve çatı katı ruhsatlandırılmasını imar planı notlarında değişiklik yapılmasını yönetmeliğe aykırı bulduğunu belirtti.
Mimarlar Odası kent merkezinde kültür merkezi yapılacak tek arsanın SSK arsası olduğunu hatırlatarak “Kent merkezindeki kamu arsalarını satmak, sonra da kamu yatırımları için arsa aramak, kentin idari, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlayacak kamu yatırımlarını engel olmaktadır.
Giresun kamuoyu genelinde de kabul gördüğü üzere eski SSK Hastanesi arsası, içinde Giresun Kültür Merkezi, Müze (belki Fındık Müzesi de) ve kütüphanenin de yer aldığı bir Kültür Kompleksi Arsası olarak değerlendirilmelidir” önerisinde bulundu.
“PLAJLAR HALKA AÇIK OLMALI”
Odanın Plajlar Bölgesi için ise görüşleri şöyle: “Bir sahil kenti olan Giresun’un en önemli özelliklerinden biri de kent merkezindeki plajlarda denize girilebilmesidir. Plajlar Bölgesinde geçtiğimiz dönem yapılan düzenlemeler (planlama ve işçilik hatalarına rağmen) bu bölgesinin iyi bir düzenleme ile kentin önemli turizm alanlarından biri olabileceğini göstermiştir.
Doğal hali ile plaj olan, halkın kullanımına açık olması gereken ve kent içi ulaşımı kolay olan bir alanın, başka bir amaçla kullanılması, hem de Karavan Park gibi çevresini aşırı derecede kirleten, kısıtlayan ve işlev olarak yerleşim alanlarının dışında yer alması gereken bir işlev için kullanılması tam bir planlama hatasıdır. Karavan Park gibi çevresel etkisi fazla olan düzenlemelerin, benzer örneklerde de görüldüğü gibi kentin yerleşim alanlarının dışında yapılması, kent için yeni turizm ve ticari alanlar oluşturulmasına da olanak sağlayacaktır” .
ÇATI KATLARI BAĞIMSIZ BÖLÜM YAPILAMAZ “
Giresun Mimarlar Odası, belediye tarafından imar planı notlarında yapılan değişikliklerin yönetmeliğe aykırı olduğunu ifade ederek Çatı Yönetmeliği düzenlemesine karşı çıktı ve kararı “Giresun Belediye Meclisi’nin, 06.11.2024 tarihli Kararı ile İmar Planı Notlarında yapılan (Parsellerin kot aldığı yol cephesi ve Çatı uygulamaları) düzenlemeleri çok net olarak Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne aykırıdır. “ sözleriyle eleştirdi.
Odanın bu konudaki görüşü şöyle: “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin; Çatılar Madde 40 bölümü yapıların çatılarının nasıl yapılacağını ayrıntılı olarak tanımlamakta ve bu maddenin 7. Fıkrasında “Çatı aralarına bağımsız bölüm yapılamaz.” ifadesi bulunmaktadır.
Bir diğer konu olan, yapılara kot verilmesi ile ilgili belirsizlikler ise; parsel bazında Kırmızı Kot uygulamasının, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin ilgili maddelerinde belirtilen şekilde ve doğru uygulanması ile çözümlenebilir. “