Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi'nde yoğun bir öğrenci ve akademisyen katılımla kutlanan Nevruz Bayramı etkinlikleri, Nevruz’un ruhuna uygun dostluk, sevgi, barış, kardeşlik görüntülerine sahne oldu.
16 Türk devletinin ve Türk coğrafyasındaki ülkelerin bayraklarıyla donatılan alanda kutlanan bayramda, Rektör Prof. Dr. Aygün Attar, öğrenciler ve akademisyenlerle birlikte halay çekti.
Ardından da, Kafkas ve Karadeniz oyunları oynadı. Rektör’e öğrencilerle üniversite görevlileri de eşlik etti.
Etkinlik, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Sezai BALCI’nın, “Türk Dünyasında Nevruz’un Yeri ve Önemi” konulu konuşmasıyla başladı
Arından konuşan GRÜ Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, Uzun yıllar boyunca "nevruz" denildiğinde kavga, savaş, ortalığın ateşe verilmesi gibi ülkeye zarar getiren bir olgu ve algı var olduğunu vurguladı. Attar,”Oysa bizim bildiğimiz nevruz Mart ayının 21'inden geriye sayarak haftada bir gün cemreleri simgeleyen ve ateşlerin yakılması, kötülüklerden kutlanabilmesi için temennilerin edilmesi, dünyanın birlik, güzellik ve barış içerisinde yaşanır bir arena olması yönünde güzelliklerin yaşandığı aydır. Nasıl ki ramazan ayında insan iradesinin, nefsinin yemek ya da yememekle eğitildiği bir ayı yaşıyorsak Nevruzda da Türk milleti, milli kimliğin oluşmasında çok önemli olan doğru, dürüst insan formülünü bir aya sığdırır ve bizi terbiye eder, eğitir."diye konuştu.
REKTÖR ATTAR: NEVRUZ MİLLİ TÜRK BAYRAMIDIR…
Aygün Attar, sözlerine şöyle devam etti:"Bu ülkede 25 yıldan fazla bir süre dilimin döndüğü, bilgimin yettiği kadar bilgi kırıntılarımla yıllar yılı Nevruz'un milli geleneksel bir Türk Bayramı olduğuna dair toplumun bilinçlenmesi gibi şerefli bir misyonu yürütmüş bir insanım. Bu milli bayramı bizim ülkemizde sadece bu güne kadar sadece Doğu, Güneydoğu, Orta Anadolu'nun bazı yörelerinde yaşatmışlar. Oysa Çepni Türkleri'nin emanetinin kıymetli taşıyıcıları olan Giresunlu hemşehrilerim de iyi bilecekler, onlar da Mart 9’u veya başka adlarla kutluyorlar Nevruz’u. Nevruz, tarihimizden bugüne kadar Türk milli bayramıdır"
Rektör Attar, "Sonuç olarak, yakılan Nevruz ateşlerinin sıcaklığının, bütün milletimizin kalplerini ısıtmasını diliyorum. Nevruz'un hepimizi birbirimize sevgi bağı ile dostluk ve kardeşlik bağı ile bağlanmasını niyaz ediyorum. Milli birlik ve beraberliğimizin kuvvetli bir bağ olmasını, vatan bütünlüğümüzün güzel bir sembol olması temennisiyle hepinizin nevruz bayramını kutluyorum” diye konuştu.
Konuşmanın ardından Rektör ve protokol üyeleri tarafından nevruz ateşi yakıldı ve örs üzerinde demir dövüldü, yumurta tokuşturuldu .Protokol üyeleri ve öğrenciler, ateşten atladı.
GRÜ Rektörü de dilek tutarak öğrencisiyle birlikte ateşten atladı.
Öğrencilerin doyasıya eğlendiği etkinlik, nevruz pilavının ikramı ve Devlet Konservatuvarı öğrencileri tarafından hazırlanan konser ve müzik şöleniyle devam etti.
Nevruz kutlama etkinliğine, Giresun Belediye Başkan Vekili Orhan Kurt, TSO Meclis Başkanı Fikret Günydın, Kent Konseyi Başkanı Uğur Karaibrahim,bazı kamu kuruluşlarının ve STK’ların temsilcileri, akademik ve idari personel katıldı.