HABER: UFUK KEKÜL
Giresun Valiliği içki yasağı kararı aldı. Kararda il genelinde ‘açıkta ve çevreyi rahatsız edecek şekilde’ alkol içilmesini yasak olduğu belirtildi. Uymayanlara kabahatler kanununa göre ceza var.
İçki yasağı kararına ; kamu güvenliği, genel sağlığın korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi gerekçe gösterildi. Böylece yasak kapsamında olması gereken makul ve mantıklı alanların sınırları genişletildi ve neredeyse sadece evler ve ruhsatlı mekanlar listeye konulmadı.
“AÇIKTA İÇTİNMİ CEZA VAR”
Yapılan yazılı açıklamada, “Giresun il sınırları içerisinde, kamunun istifadesine açık olan ve yetkili mercilerce alkol tüketimine dair ruhsatlandırma yapılmamış mahallerde alkol alarak vatandaşların sükun ve huzurunu bozanların alkol ve türevi maddelerin özendirilmesinin engellenmesi amacıyla bu kararın alındığı” belirtildi.
Ancak kararda “açıkta ve çevreyi rahatsız edecek şekilde” cümlesinin uygulamada nasıl yorumlanacağı ve bunun denetimi, kontrolü için nasıl ekipler kurulacağı merak edilyor.
Bu cümlenin açıkta çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde içki içilebileceği şeklinde yorumlanması da muhtemel.
Yaz, yayla ve turizm sezonu öncesinde Türkiye’nin özellikle turizm yörelerinde, Ege ve Akdeniz illerinde, hatta çevre illerde bile olmayan böyle bir kararın neden sadece Giresun için alındığı, asıl gerekçenin ne olduğu, eldeki bilgi ve verilerin ne olduğu bilinmiyor.
İŞTE YASAK ALANLAR…
Valiğin kararına göre içki içilmesinin yasaklandığı yerler şöyle:
*Giresun ili sahil kısmında, kumsalda ve kayalıklarda
* Aksu Deresi, Batlama Deresi, Büyük Güre Deresi, ve Küçük Güre Deresi kenarında,parklar, çocuk oyun alanları,
*Umuma açık bahçeler ve üzerinde tesis bulunmayan açık alanlarda
*Meydan, cadde, sokaklarda ve viyadük altlarında, ceplerde, kale içinde ve çevresinde,
*Piknik ve gezinti alanları, meskun mahal içerisinde bulunan çeşme başları ile tarihi ve kültürel mekanlar ve mezarlıklarda,
*Her düzey ve türden eğitim- öğretim binaları, kurs maksatlı yerler, öğrenci yurtları ve kamu binaları ile bu binaların bahçelerinde,
*İbadethaneler ve eklentileri ile bahçelerinde,
*Terk edilmiş yapılar ve inşa halinde bulunan yapılarda,
*Otogar ve terminallerde, alt ve üst geçitlerde,
*Otoyol ve karayolları ile mahalle yollarının kenarlarında,
*Seyir ve park halinde iken her türlü motorlu ulaşım araçlarının içerisinde ve üzerinde…