GİRESUN ŞEHİRİÇİNDEN GEÇECEK 1.6 KM’LİK DAL-ÇIK PROJESİNİN TEMEİ İKİ BAKAN TARAFINDAN ATILDI. ANCAK PROJENİN ÖDENEK MİKTARI, NE ZAMAN YAPIMINA BAŞLANACAĞI, NE ZAMAN BİTECEĞİ BELLİ DEĞİL
Giresun Dal-Çık( Liman Farklı Seviyeli Kavşağı) ProjesiTemel Atma Töreni yapıldı. Liman mevkinde yapılan törene Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu, Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, Ak Parti Milletvekilleri Nazım Elmas, Ali Temür,MHP Milletvekili Ertuğrul Gazi Konal,Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu ile Giresun Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Yılmaz Can ve davetliler katıldı.
Açılış töreninde konuşan Vali Serdengeçti,“İlimizde Giresun Limanına ve şehir merkezine ana giriş hemzemin kavşak ile sürdürülmekte olup, bu lokasyonda artan trafik yoğunluğu uzun araç kuyruklarına ve bazen de kazalara sebebiyet verebiliyordu. Özellikle Giresun Limanında ihracat sevkiyatına başlanılmasıyla birlikte kavşaktaki yoğunluk etkisini daha da hissettirdi. Bu anlamda battı-çıktı olarak tasarlanan Kavşak Projesi hem ilimiz hem de Karadeniz Sahil Yolu ulaşımının can damarlarından biri olacaktır”.dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise “Baba yurdum, ata ocağım Giresun’umuza bugün yeni bir hizmeti daha kazandırmanın gururunu yaşıyoruz.Kazandırdığımız eser ve hizmet kervanına bugün yeni bir projeyi daha ekliyoruz” diye başladığı konuşmasında, şunları söyledi: “Giresunumuzun gelişmesiyle beraber sahil yolumuzda, ihtiyaca göre yeni projeleri hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda; Karadeniz Sahil Yolumuzda trafiğin kesintisiz akması, şehir merkezi ve liman bölgesine ulaşımın daha rahat ve konforlu şekilde sağlanması için Giresun Limanı Farklı Seviyeli Kavşağı’nı projelendirdik.
Bölgede trafik akışını hızlandırarak daha hızlı, güvenli ve konforlu ulaşıma imkân tanıyacak bu projeyle Giresun şehir merkezine ve Giresun Limanı’na ticari ve lojistik hareketlilik kazandırıyoruz…”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da bakanlığının ildeki çalışmaları ve proje hakkında şu bilgiler verdi: “Burada yaşanan trafik yoğunluğunu dikkate alarak güzergâh üzerinde ihtiyaç duyulan noktalarda ilave köprülü kavşaklar yapmaya da devam ediyoruz. Bu kapsamda da günlük ortalama 32.500 aracın geçiş yaptığı güzergahta yaşanan trafik yoğunluğu ortadan kaldırılacağız. Bu noktada Karadeniz Sahil Yolu’na, şehir merkezine ve Limana hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım tesis edecek; Giresun Liman Farklı Seviyeli Kavşağı’nı projelendirdik.
1,6 km uzunluğundaki projemizle; mevcut sahil yolunu altgeçide alarak yüksek standartlı ve konforlu bir geçiş sağlayacağız.Kavşağın kullanıma alınmasıyla, bölgede ki sinyalizasyon sistemini de devre dışı bırakarak trafiğin dur-kalk yapmaksızın akışını gerçekleştireceğiz.
Böylece projemiz ile zamandan 322 milyon lira, akaryakıttan 8 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 330 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 610 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız”.
Yüksek hızlı tren ağını tüm Türkiye’de daha da yaygın hale getirdiklerini belirten Uralooğlu, hızlı tren ağını Karadeniz’e ulaştıracak projelere başladıklarını açıkladı. Uraloğlu, “120 kilometrelik Kırıkkale-Çorum arasının ihalesini bu yıl yapacağız. Sonrasında 509 kilometre uzunluğundaki Samsun-Sarp Demiryolu projesini hayata geçireceğiz. İnşallah bu yıl içerisinde bu hattın da etüt proje çalışmalarını başlatacağız. Bu projemiz hayata geçtiğinde Giresun’la birlikte tüm Doğu Karadeniz Bölgesi illerini demiryolu ile tanıştırmış olacağız” ifadelerini kullandı.
Törende konuşmaların ardından temel atma töreni gerçekleştirildi ve protokol üyeleri tarafından altyapı çalışmalarının başlaması için sembolik olarak ilk kazma vuruldu.