Giresun

GİRESUN’DA KENE KABUSU GERİ DÖNDÜ

İlk etapta 51 Bin 70 büyükbaş hayvan ilaçlandı, Tarım İl Müdürlüğü, araziye çıkanlara kişisel korunma uyarısı yaptı.

Giresun’un kırsal kesimlerinde her yıl bu mevsimlerde görünen ve ölümlere neden olan Kırım Kongolu Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle ‘alarm’ durumu ilan edildi.

Hastalığa neden olan keneyle mücadele kapsamında Giresun’un Kelkit vadisine yakın ilçeleri olan Alucra, Çamoluk, Şebinkarahisar’da Giresun İl Tarım Müdürlüğü ekiplerince 51 bin 70 büyükbaş hayvan ilaçlandı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın, vatandaşlara çağrıda bulunarak,”Sıcak mevsimlerde insanlara kene tutunması vakalarının artması nedeniyle kenelerin bulunabileceği alanlara gidildiğinde dikkatli olunmalı ve en etkili korunma yönteminin kişisel korunma tedbirleri olduğu unutulmamalıdır” dedi.ANGIN: “VUCUT KONTROL EDİLMELİ, KENE HEMEN ÇIKARILMALI”
Kırsal ve ormanlık alanlardan dönüşte vücutta mutlaka kontrol yapılmasını, eğer kene tespit edilirse çıplak elle dokunmadan ve parçalamadan en kısa sürede çıkartılmasını veya yakındaki bir sağlık kuruluşuna başvurulmasını isteyen Angın, ”Kene vücuda yapışmasından sonra kan emmeye başlaması nedeniyle muhtemel Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsünü bulaştırması için belirli bir zamanın geçmesi gerekmektedir (ortalama 12 saat). Bu nedenle arazi dönüşünde vücutta kene kontrolü yaparak yapışan bir kene varsa gün geçirilmeden uzaklaştırılması en önemli tedbirdir. Ayrıca çiftçilerimizin, yaz mevsiminde tarlada çalışma saati olarak; kenelerin hareketsiz veya en az hareketli oldukları, sıcaklığın 15 derecenin altında olduğu zaman dilimleri olan sabah 05:00-10:00 arası ve akşam 17:00-20:00 saatleri arasını tercih etmeleri faydalı olacaktır”dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir