HABER-YORUM: UFUK KEKÜL
Giresun’da 2019 yılında ‘Yılın Olayı’ sayılabilecek pek çok gelişme yaşandı. Ancak 31 Mart yerel seçimleri ve Sayın Kerim Aksu’nun 10 yıl aradan sonra seçim kaybetmesi ve Aytekin Şenlikoğlu’nun başkanlık koltuğuna oturması, yılın olayı olarak görüldü.
Yapılan seçimlerde Ak Parti-MHP’nin Cumhur İttifakı adayı Aytekin Şenlikoğlu 30.306 oy alarak seçimi kazanırken, CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakınin adayı Kerim Aksu 30.026’da kaldı. CHP Piraziz dışında Tirebolu ve Eynesil ilçelerinde ve Soğukpınar beldesinde seçimi kazandı. Seçimlerde Ak Parti: 13, MHP:5, Saadet Partisi: 2 belediye kazandı.
İl genel meclisi seçimlerinde AK Parti: 132.732 %45,86, CHP 66.854 %23,10, MHP 55.568 %19,20 İyi Parti: 23.016 %7,95 oy aldı.
KERİM AKSU NEDEN KAYBETTİ?
Kerim Aksu’nun, partisi CHP’nin adaylarının pek çok ilde ve İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi büyükşehirlerde belediye başkanlıkları kazanması, Giresun’da ise, kendine göre oldukça zayıf bir aday karşısında seçimi kaybetmesi, sürpriz olarak değerlendirirken, CHP ve çeşitli platformlarda tartışma yarattı. Aksu ve CHP’den henüz bu konuda kamuoyuna yönelik henüz bir değerlendirme açıklaması yapılmadı. CHP’de de sonuçlar ayrıntılarıyla analiz edilmedi. Ancak seçim yenilgisinin faturası Kerim Aksu’ya ve organizasyon yapmayan, kapsayıcı, başarıyı hedefleyen bir seçim komitesi kurmayan, parti yöneticilerine kesiliyor. Güvenilir inanılır, toplumda karşılığı olan insanların olmaması, Aksu’nun kampanyayı tek başına yürüttü. CHP’liler sadece oy vermekle yetindi. Aksu’nun kendisine daha önceki seçimlerde oy veren seçmenleri ikna edememesi gerekçe olarak gösterilirken, kendisinin ve belediye yönetiminin son yıllarda yaptığı kimi uygulamaların ve izlenen yanlış politikaların da yenilgide etkili olduğu ifade ediliyor.
10 yıldır tek oyun kurucu Sayın Aksu’ydu. Herkesi ve her şeyi, partisinin yapısını o belirledi.
Belki seçim yenilgisinden Aksu ve ekibi kendisine suç payı çıkarmalı, seçmeni hele de sürecin dışında tutulan, potansiyellerinden, bilgi, görgü ve deneyimlerinden yararlanılmayan sadece oy verme görevi biçilen CHP’liler asla suçlanmamalı.
Böyle kimse aklanamaz.
Bu seçim çok konuşulacak ama bence başlıklardan birisi 1.400 dolayındaki geçersiz, mükerrer oy, 14 bini aşkın sandığa gitmeyen seçmen ve Aksu’nun bizzat itiraz sürecine dahil olmaması, yenilgiye razı olması da ve sessizliği de konuşulmalı.
280 farkla kaybetmek değil mevzu, 10 bin fark atılarak bu seçim neden kazanılamadı, asıl soru bu.
RABİA NAZ’IN FAİLLERİ BULUNAMADI
Giresun’da yılın olayı sıralamasına girecek bir başka olay ise, Rabia Naz’ın şüpheli ölümü ile ilgili yaşanan gelişmeler oldu. 11 yaşında Eynesil’de evinin önünde yaralı olarak bulunan, ancak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Naz’ın, babası Şaban Vatan, kızının cinayete kurban gittiği iddialarını ve faillerinin bulunması mücadelesini belgelerle Avukatları Emel Bodur Kılıç ve Ufuk Kılıç’la birlikte sürdürürken,olayı araştırmak üzere TBMM’de komisyon kuruldu. Bu konuda yapılan açıklamalar yıla damgasını vurdu ancak hala bir sonuç çıkmaması herhangi bir sanık bulunamamasına tepkiler devam etti.
LİMANDA YAPILAŞMA SÜRDÜ
Kerim Aksu’nun belediye başkanlığı döneminde yapılan, şehrin denizle bağlantısını kestiği için tepki gösterilen ve ucube olarak nitelendirilen Giresun Limanı’ndaki Gümrük Binası’nın yanına yapılan 14 silo, Sayın Aytekin Şenlikoğlu döneminde tamamlandı. Limanın yeniden faaliyete geçmesi, yeni işletmecinin bu silolarda yaptığı imalatların çevre kirliliğine neden olması da yılın konuşulan konuları arasında sayıldı.
Liman İşletme Müdürü Sayın Mehmet Nuh Gül, 150 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ve istihdam yarattıklarını, çevreyi kirletmediklerini söyledi.
FATURALAR MEVZUSU
Aytekin Şenlikoğlu’nun Kerim Aksu dönemine ait gösterdiği plaj faturaları da yılın son günlerinden gündemdeki yerini aldı. Göreve geldiğinden bu yana Aksu dönemine ilişkin ima yollu ‘usulsüz harcamalar’, “gereksiz borçlanmalar” iddialarında bulunan, kanıt göstermeyen Şenlikoğlu’nun bu çıkışı ve ‘daha çok belge var ‘demesi önemli görüldü. Sayın Aksu’nun ve çevresindekilerin bu ve diğer iddialara ilişkin suskunluğunu koruması ve savunma yapmaması dikkat çekerken, Şenlikoğlu’nun belge saklaması, gereğini yapmayıp tribünlere oynaması garip karşılandı.
İŞÇİ ÇIKARMAYA KOMİK GEREKÇE
Görevinin 9 ayını kendisine tanınan toleransla geçiren Sayın Aytekin Şenlikoğlu’nun verdiği sözleri tutmak yerine, vermediği bir sözü yerine getirerek çok sayıda emekçiyi işten çıkarması da yerel ve ulusal medyaya taşındı. “Kimsenin ekmeğiyle oynamayacağım “ diyen Şenlikoğlu, taşeron işçilerden sonra inandırıcı bir gerekçe açıklamadan 44 sözleşmeli personelin işine son verdi. Geri kalanlar neden kaldı, çıkarılanlar neden çıkarıldı belli olmadı. Başkanın “işçi çıkarmıyorum, sözleşmelerini yenilemiyorum” savunması da komik bulundu.
Aytekin Şenlikoğlu, Keşap durağına Kerim Aksu tarafından saat kulesi olarak dikilen yapıyı Giresun belediye başkanlarından Kaptan Yorgi’nin yaptırdığı Metomorfoz kilisesi çan kulesine benzediği gerekçesiyle yıktırması, Atatürk meydanı, balık pazarı ve diğer alanlardaki çirkin yapıları yıktırmamasıyla da icraatları tartışma yaratan başkan oldu.
Şehiriçi trafiğini rahatlatacağını savunduğu dal-çık projesi de bu yıl tartışılmaya devam edecek.
TSO BAŞKANI VE TUİK RAKAMLARI
Yıl içinde pek çok kayda değer gelişme yaşanırken, son günlerde TUİK tarafından açıklanan veriler de Giresun’un gerçeklerini bir kez daha ortaya koydu ve tartışma yarattı. Kurumun rakamlarına göre, Giresun fakirleşen iller arasında ilk sıralarda, büyüme ve milli gelirden aldığı pay oranıyla en son sıralarda yer aldı.
Düzenlediği basın toplantısında verilere ilişkin görüşleri sorulan TSO Başkanı Sayın Hasan Çakırmelikoğlu’nun söylediklerinin gazetelerde yer alması sonrasında da istifa polemiği ve dedi demedi tartışması yaşandı. Çakırmelikoğlu, yeni açıklamayla düzeltme yapmak yerine kendisinden gazetenin kendisinden özür dilediği halde sosyal medya üzerinden, Yeşilgiresun Gazetesi ve haberi yazan muhabire sert tepki gösterdi ve adeta kampanya yürüterek hedef gösterdi.
FİSKOBİRLİK’İN İMAR DÜZENLEMESİ
Uzun süredir belediye hizmet alanı olarak imara işli bulunan FİSKOBİRLİK genel müdürlüğü ve sahil yolu kenarındaki arsalar üzerinde Kerim Aksu döneminin son meclis toplantısında, konut ve ticaret alanı olar imar düzenlemesi yapılması, AVM’ler yapılmasına imkan sağlanması da yılın olaylarından birisiydi. Aksu’nun seçimi kaybettikten sonra onaylanan düzenlemenin yeni başkanın yetkisini kullandı diye eleştirildiği sıralarda, İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı Sayın Abdulkadir Eroğlu, bu düzenleme ve rant elde edildi iddiaları ortaya attı. FKB Başkanı Sayın Lütfi Bayraktar düzenlediği basın toplantısıyla yanıt verdi. Bayraktar “sayın Aksu’yu ikna ettik, bizi haklı buldu” dedi.
CHP ve Aksu ise bu tartışmalara katılmadı.
2019’DAN UMDUĞUMUZU BULAMADIK. SINIFTA KALANLAR KİM?
Sonuç olarak Giresun, başta Eğribel Tüneli, Güney Çevre Yolu, demiryolu gibi beklediği hizmetlere 2019’da da kavuşamadı. Turizmde, fındıkta, eğitimde, ulaşım ve sağlıkta yaşanan sorunlar bu yıla kaldı. Pek çok işletme kepenk kapattı. Yoksulluk, işsizlik ve buna bağlı olarak göç, can çekişen ekonomi bu yıla devroldu. İcra ve iflas kıskacı altındaki esnaflar bu yıla da umutla giremedi.
Giresun Üniversitesi’nde gerileme dönemi sürdü. Akademisyen ve öğrenci kaybı var. Prof. Dr. Sayın Aygün Attar döneminde adeta şaha kalkan üniversitemiz, ondan çöktü. Cevdet Coşkun dönemi her alanda olumsuzluklarla geçti. Yeni Rektör Prof.Dr.Yılmaz Can için şimdilik değerlendirme için erken. Can vekilliği dönemindeki uygulamalarının etkisini silebilecek mi? Özellikle üniversitede huzuru sağlayabilecek mi, üniversiteyi büyütecek mi? Bu soruların yanıtını bu yıl alacağız.
2019 milletvekilleri, STK’lar ve basın açısından da sınav yılı oldu. Geçen yıl CHP milletvekili toplumun beklentilerine yanıt veremediği, ilin sorunları için gündem yaratamadığı, parlamentoda ve kamuoyunda etkin bir muhalefet yapamadığı, sadece soru sorarak gün geçirdiği için eleştirildi.
Ak Parti milletvekillerinden Cemal Öztürk takdir edilen bazı çalışmalara imza attı.Çavuşlu çöp tesislerinin kapatılacak olması Sayın Öztürk’ün son icraatı olarak kayda geçti. Ötekilerin ise varlığı yokluğu belli olmadı.
İstanbul milletvekili seçilen Giresunlu TBMM İdare Amiri Sayın Hasan Turan da hem seçim çevresi hem de Giresun’da hemşerileri tarafından beğenilen çalışmalar yaptı.
Basın ve STK’ların büyük bölümü önceki yıllarda olduğu gibi bu yılı da kendi hallerinde geçirdi. STK’ların asıl işlevi olan eleştirme ve muhalefet etme görevlerini yerine getirmedikleri gibi sadece alkışlamakla yetindiler. İlin sorunları ve çözümüne ilişkin gündem belirleyip, iktidara ilin ve halkın taleplerini iletmede önderlik yapamadılar. Bir de üye aidatları ve diğer gelirlerle varlıklarını sürdürüp, varlıklarına varlık kattılar.
2019’da da çarpıcı, uyarıcı, yön verici manşetler atan ve yorumlar yapan, böylece toplumsal dinamikleri harekete geçiren, kamu adına görev yapan, bütünün hak ve menfaatlerini savunan, sorgulayan, sorumlu, gücünü Anayasa’daki basın özgürlüğü korumasından bir basını, Türkiye’de olduğu gibi Giresun’da da özledik ve ihtiyaç duyduk.
2019 yılının haber ve gündem panoraması elbette bunlarla sınırlı değil, bir özet yaparak hatırlatmak istedim sadece…
Giresun bu yılda mı geçen yılı tekrarlayacak, elbette daha ilk günden karamsar değiliz ama bir çok şey değişmeyeceği için umutlu da değiliz. Bekleyip, yaşayıp göreceğiz
Mutlu bir yıl dilerim….
01.01.2020