Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 2019 yılında 19 ilde kenevir ekimine izin verileceği açıklandı Bu iller arasında Giresun yok. Çünkü Giresun’un bu yönde çalışma yapacak etkin bir milletvekili ve STK’ları yok…
Türkiye’de yasal olarak kenevir üretimini artırmak için başlatılan proje kapsamında, 19 ilde, lif, tohum, sap ve benzeri amaçlara yönelik izinli kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçiler için başvuru süresinin başladı. Bu illerin Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak olduğu açıklandı.
Geçmişte geniş bir alanda Kenevir üretimi yapılan ve özellikle halat, ip olarak kullanılan ürünler elde edilen Giresun’un Yasa kapsamına alınmaması ayrımcılık olarak nitelendirildi. Bu konuda milletvekillerinin girişimde bulunması bekleniyor.
Türkiye’de ortalama 1 dekardan 100 kilogram lif elde ediliyor. Lifin kilogramı ise ortalama 15 liradan satılıyor. Bin 500 lira gelir elde edilen 1 dekarda, 800-850 lira masraf yapılıyor. Tohum amaçlı endüstriyel kenevir yetiştiriciliğinde ise 1 dekardan 50-60 kilogram tohum elde ediliyor.
Bunun kilogram fiyatı ise 25-30 liraya satılıyor. Bin 250-bin 500 lira gelir elde edilirken, gider 800-850 lira oluyor.
Kenevir; otomobil sektöründe doğal fiber parçalar, ağaç işleme sanayisi, kenevir talaşından doğal inşaat malzemeleri, ahşap malzeme, kumaş ve kanvas ürünler, gemi halatı, izolasyon malzemeleri, kozmetik ürünler, biyodizel, biyokütle yoluyla enerji üretimi, kenevir yağı, gıda ve yem, kağıt sanayisi, banknot ve sigara kağıdı, çay poşeti gibi çok geniş alanda kullanılıyor.