Giresun Belediyesi tarafından 2013 yılında hazırlanan ve 2015 yılında teknik onay alan Avrupa Birliği (AB) Altyapı Entegre Su Projeleri kapsamında, Teyyaredüzü Mahallesi Batlama Mevkiinde yapılması planlanan Atık Su Arıtma Tesisi Projesi halka tanıtıldı.
-50 yılın ihtiyaçlarını karşılayacak-
Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, toplantı öncesi proje koordinatörleri ile yaptığı değerlendirmede, çevre sorunlarının giderilmesinin önemine vurgu yaparak; “Giresun engebeli bir arazi yapısına sahip. Bu nedenle tüm çalışmalar başka bölgelere göre oldukça yüksek maliyetler getiriyor. Atık Su Arıtma Tesisi tamamlandığında uluslararası normlara uygun, gelecek 50 yılın ihtiyaçlarını karşılayacak bir sisteme kavuşmuş olacağız. Bu projenin devamını getireceğiz. Hepinizin katkılarına teşekkür ediyorum” dedi.
-Proje sunumları yapıldı-
Belediye Nikah Salonunda yapılan tanıtım toplantısında proje koordinatörleri de sunum yaptı. Proje hakkında bilgi veren Peyzaj Mimarı ÇED uzmanı İrem Özonat, söz konusu proje ile Giresun Belediyesi’nin atık su kollektörü, atık su şebekesi ve atık su arıtma tesisi ihtiyacının karşılanacağını söyledi. İrem Özonat katılımcılarla sözlerine şöyle devam etti; “Bu proje, Avrupa Komisyonu AB Katılım Öncesi Mali Yardım Programı (IPA) kapsamında yürütülmektedir. Belediyelerin içme suyu, atık su konusundaki ihtiyaçlarının giderilmesi hedeflenmektedir. Kentin tüm atık suları bir merkezde toplanarak ileri arıtmaya tabii tutulacaktır. Projelendirilen ve AB IPA kapsamında finanse edilecek Giresun Atık Su Arıtma Tesisi 2032 ve 2047 yıllarındaki ihtiyaç dikkate alınarak iki aşamada değerlendirilmiştir. Projenin genel amacı toplum sağlığı ve hijyeni yönünden atık suya bağlı risklerin ortadan kaldırılarak halka sağlıklı yaşam koşullarının sağlanması, çevrenin ve doğal kaynakların korunmasıdır. Giresun’un bu günkü nüfusu 107 bin olduğuna göre bu proje ile 158 bin nüfusa kadar atık su sorunu çözümlenmiş olacaktır.”
– Projenin yaklaşık maliyeti 32 Milyon Euro-
Proje Koordinatörü Şule Mansur, Giresun Atık Su Arıtma Projesi’nin üç boyutlu sunumunu eşliğinde yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Giresun’da denizin yüzme amaçlı kullanımı söz konusu olduğundan, arıtma tesisi ileri arıtma olarak planlanmıştır. Bu Proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımlar Daire Başkanlığından teknik onay almıştır. 2016 sonuna kadar finansal kısmı tamamlanıp, AB delegasyonuna sunulacaktır.2017 yılında ihale aşaması, 2018 inşaata başlanıp, 2020 yılında tamamlanacak proje 2021 yılında devreye girecektir. İlk aşamada 25 kişi istihdamı planlanmaktadır. Projenin yaklaşık maliyeti ise 32 Milyon Euro olarak öngörülmektedir.”
Giresun Atık Su Arıtma Tesisi tanıtım toplantısına Giresun Belediye Başkan Yardımcıları Murat Ersoy, Sedat Karabıçak, Fen İşleri Müdürü Ergun Altıyaprak, Su ve Kanal İşleri Müdürü Ozan Faik Kılıç, Çevre Ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Baş, Proje Koordinatörleri, belediye yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.