Giresun Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Topluluğu tarafından düzenlenen ve GRÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül KARAGÖZ ile İstanbul Ünv. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer KUL'un konuşmacı olarak katıldıkları, "Geçmişten Günümüze Doğu Türkistan ve Üç Efendiler" başlıklı panel, Güre yerleşkesi Rektörlük Konferans salonunda gerçekleştirildi.
Türk Dünyası Araştırma Topluluğu başkanı Haydar SEZGİN’in açılış konuşmasının ardından ilk olarak, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer KUL söz aldı. Doğu Türkistan coğrafyasından, doğal sınırlarından ve bu sınırların stratejik öneminden bahseden Sayın KUL, yer altı ve yerüstü zenginlikleriyle Doğu Türkistan’ın bölgede büyük güçlerin dikkatini çektiğini ve işgal edilmesinde de bu yönünün etkili olduğunu söyledi. Çin devletinin hem siyasi hem de ekonomik baskısına maruz kalan Doğu Türkistan vatandaşlarının uluslar arası alanda haklarını aramalarının önüne geçebilmek için medya organlarında sık sık terörist olarak gösterildiğini söyleyen Sayın KUL, Türk Dünyasında bu konuya gerekin önemin verilmediğini ifade etti. Konuşmasına Üç Efendiler hareketinin başlamasına ön ayak olan Mesut Sabri BAYKOZİ, İsa Yusuf ALPTEKİN ve Mehmet Emin BUĞRA’nın hayatlarından kesitlerle devam eden Yrd. Doç. Dr. Ömer KUL, 1950 öncesi gerçekleşen bu hareketin o dönemdeki etkisinin günümüzde gerçekleştirilen faaliyetlerden daha büyük olduğunu belirtti.
Sayın KUL’dan sonra genel bir değerlendirme yapan, panel moderatörü Doç. Dr. Betül KARAGÖZ konuşmasında özellikle lobicilik faaliyetleri üzerinde durdu. Doğu Türkistan meselesinin uygun kanallardan uluslar arası siyasete sokulamadığından, güçlü lobi çalışmaları yapılamadığından bahseden Sayın KARAGÖZ, öncelikli olarak uluslar arası hukuk alanında uzman kişilerin bu konularda gerekli çalışmalar yapmalarına veya bu alanda yetişecek kadrolara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Üniversitemiz akademik- idari personeli, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin ve öğrencilerimizin yoğun ilgi gösterdiği panel sonunda günün anısına hazırlanan Teşekkür Plaketi ve Belgesi Üniversitemiz Sosyal Bilimler MYO Müdürü Doç. Dr. Yalçın SARIKAYA tarafından konuşmacılara takdim edildi.