BADEM TEHLİKESİ!
Karadeniz ve İstanbul Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği, fındıkta verim ve kaliteyi artırıp, maliyeti düşürmeye yönelik AR-GE ç alışmalarını anlatmak üzere basının karşısına çıktı. Giresun’un Piraziz ilçesinde bulunan Ramada Otelde düzenlenen basın toplantısına Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Tokgöz, birliklerin yönetim kurulu üyeleri ile AR-GE çalışmalarını yürüten Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar Ak katıldı.
İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Tokgöz, ülkemizin fındık üretim ve ihracatındaki yüzde 80’lık payının yüzde 65-70’lere düşmesi gibi tehlikeli bir durumla karşı karşıya olduğumuzu söyledi.
“Elimiz taşın altında”
KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç de Türkiye’nin 170 milyar dolara yaklaşan toplam ihracat içerisinde katma değer açısından fındığın en önemli ürün olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi;
“Fındık ihracatından söz edebiliyorsak fındık ihracatı yoluyla ülkemize gelecek dövizi hedefliyorsak öncelikle fındığımızın olması lazım. Maalesef son yıllarda fındıkta üretim miktarı, verimlilik ve kalite konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz.
Fındıkta verim ve kalitenin artırılması ihracatçıların işi değil deyip geçmiyoruz. Bu yolda önemli çaba harcıyoruz. Elimizdeki olanca kaynaklarla birlikte bu konuda milletimize, üreticimize, sektöre hizmet edebilmek için bizde çabalar içerisindeyiz. Eğer fındıkta maliyetleri azaltamaz isek her şeyden önce üretici memnuniyetini sağlamamız mümkün olmayacaktır.”
Tehlike çanları!
Türkiye’de dekarda verimin ortalama 90 kilogram kalıyorken, rakiplerin 150-200 kilogram verim aldığının altını çizen Sevinç, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Bu rakamlar ortada iken ortada da çok ciddi bir tehlike var demektir. Bu tehlikede artık orta vadeli değildir, kısa vadelidir. O nedenle üretim ve verimlikte artışı sağlamadan bir sonuç elde edebilmemiz mümkün değildir. ABD bademi gümbür gümbür geliyor. Pastacılık sektöründeki en önemli pazarımızı ABD bademi sildi süpürdü. Biz tüccarız, bugün fındıkla iş yaparız yarın kabak çekirdeği ile. Ama bu üretici, bu bahçeler ne olacak? Sadece fındık fiyatını yükselterek para kazanamayız. Verim ve üretimi artırıp maliyeti düşürmeliyiz.”
Toplantıda, fındıkte çeşitliliğinin artırılmasına yönelik “doku kültürü” çalışması Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Kibar Ak da, fındık zararlılarına karşı yürüttükleri projeler hakkında bilgi verdiler.