Giresun

INC’NİN FINDIK REKOLTESİ AÇIKLAMASI TBMM’DE…

 CHP MİLLETVEKİLİ BÜLENT BEKTAŞOĞLU, TEK REKOLTE KARARINA RAĞMEN, INC’NİN FINDIK REKOLTESİ AÇIKLAMASINI ‘PİYASAYA MÜDAHALE’ OLARAK NİTELENDİRDİ VE BAKAN FARUK ÇELİK’TEN ÖNERGEYLE CEVAP İSTEDİ 

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi(INC)’nin rekolte açıklamasını ‘bakanlığı hiçe saymak’ olduğunu ve fiyat üzerinde baskı oluşturmak anlamına geldiğini belirterek, konuyu soru önergesiyle TBMM’ye taşıdı.

          “TEK REKOLTE KARARI DELİNDİ”

Fındık rekoltesi üzerinden yapılan spekülasyonları, maniplasyonları, haksız kazançları önlemek ve üreticiyi korumak gerekçeleriyle geçen yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “rekoltenin tek elden ve bakanlık tarafından açıklanacağı” şeklinde karar aldığını hatırlatan Bektaşoğlu, önergesinin gerekçesinde şu görüşlere yer verdi: “bu karara fındığın tarafları olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği, FİSKOBİRLİK, ihracatçı birlikleri ve diğer kuruluşlar uydu ve ayrı ayrı tahmini rekolte açıklamadılar.   

Ancak bu yıl ise Bakanlık, rekolte tahmin çalışmalarını sürdürürken, Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi(INC) Türkiye rekoltesini de içeren dünya rekoltesini açıklayarak, hem bakanlığınızı hiçe saymış, hem de sezon öncesinde serbest piyasa koşullarını, arz-talep dengesine müdahale etmiş ve fiyat üzerinde spekülatif baskı oluşturmak istemiştir”.  

“BU SORUMSUZ AÇIKLAMA HANGİ AMAÇ İÇİN YAPILDI, YAPTIRIMINIZ OLACAK MI”

CHP Milletvekili, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e şu soruları yöneltti:

1-INC’nin açıklaması, dünya üretiminde ve tüketimi karşılamada tek söz sahibi olduğumuz, ülkemize en fazla döviz girdisi sağlayan tek tarım ürünü olan fındığın rekoltesini belirlemeye dahi hakim olamadığınız, bu konuyu bile özel sektörün menfaatlerine terk ettiğiniz anlamına gelmeyecek midir?

2-Bakanlığınızın “tek elden rekolte açıklama” kararının, Hindistan’da yapılan INC Kongresi’nde açıklanan rekolteyle delinmesi sonrasında, hangi yasal yaptırımları uygulayacaksınız?

3-Tahmini rekolte karanfil ve Temmuz ayında yapılan çotanak sayımına göre belirlenirken, bu sorumsuz açıklama hangi amaçla ve neden yapılmıştır, bakanlığınızın taraflardan aldığı bilgiler var mıdır?

4-INC’de açıklanan 670 bin ton tahmini fındık rekoltesi sizce gerçekçi midir, gerçekleşmesi muhtemel midir, eğer değilse bu rakamın doğru olmadığını hangi veri ve bilgilerle kanıtlayacak mısınız? Yoksa kabul mü edeceksiniz veya buna yakın mı bir rekolte açıklayarak orta bir noktada mı buluşacaksınız?

5- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın geçen sezon yaptığı rekolte tahmini ile gerçekleşen rekolte arasındaki fark ne kadardır? Düşük rekolte açıklayarak üretim daha fazla olunca fiyatlarda düşüş yaşanmasının sorumlusu olarak gösterildiğiniz iddiaları doğru mudur ?

6-Yaşanan doğal afetler bahçelerde hasara yol açan fırtınalar ve bu nedenle zirai mücadele yapılamaması ve özellikle külleme hastalığı gibi etkenlerin ciddi boyutta bir rekolte kaybına yol açtığını düşünmekte misiniz? Bunun tespiti için bir çalışma yapmakta mısınız? Tahmini rekolteyi açıklarken bu faktörleri dikkate alacak mısınız? 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir