Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu TBMM Genel Kurulunda gündem dışı konuşmasında Giresun'un sorunlarına değindi.
12 yıllık AKP iktidarında Giresun ekonomisinin büyük kayıplar yaşadığını, istihdamın azaldığını, yatırım yapılmadığını kaydeden Karaahmetoğlu, kentin sorunlarını soru önergeleri ile gündeme taşımaya çalıştıklarını, ancak yanıt alamadıklarını söyledi.
Konuşmasında, 12 yıllık AKP iktidarı döneminde kapanan kuruluşları sayan CHP Milletvekili Karaahmetoğlu, şunları söyledi:”Bunların başında Giresun ekonomisinin can damarı olan FİSKOBİRLİK gelmektedir. 2.521 çalışandan bugün 160 çalışana düşmüştür. SEKA kâğıt fabrikası kapanmış, 1.500 işçi çalıştıran kapasitedeki bir fabrikayı kaybetmiştir. Bunun yanında, özel sektörü ait 800 işçinin çalışacağı bir kapasitesi olan bir gıda, fındık ve entegre tesisi ne yazık ki kapanmış, bunun yanında ufak ölçekli fındık kırma fabrikaları da Giresun'da kapamıştır. Yine, özel sektöre ait 3 tane un fabrikası kapanmak zorunda kalmıştır. Orman İşletmeye ait tamirhane kapanmış, Kıyı Emniyet Müdürlüğü kaldırılmış, Kalkınma Bankası kaldırılmış ve Giresun Limanı özelleştirilmiştir. Giresun Limanı Karadeniz Bölgesi'nin 3'üncü büyük limanı olduğu hâlde ne yazık ki bugün otopark olarak kullanılmaktadır. Giresun Limanı'nın işlevliğini kazanması için mutlaka gümrük ihtisas kapısı özelliğini alması gerekmektedir. Bu dönemde ciddi bir istihdam sağlanmamış, Giresun'da 15 bin kişi işsiz kalmış, Giresun nüfusu da 110 bin-120 bin arası azalmış ve Giresun'da göç ciddi olarak öne çıkmıştır”.
Giresun'un bu sorunlarının çözülmesi için bazı altyapıların yapılması gerektiğini bunların başında Erzincan-Torul-Tirebolu-Trabzon demir yolunun geldiğini vurgulayan Karaahmetoğlu, "Bu yolun yapılması lazımdır ve Tirebolu demir yolu hem ekonomik açıdan hem mesafe açısından hem tüneller ve viyadük sayının azlığı açısından ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak bir demir yolu ağı olacaktır.
Giresun ayrımı-Dereli 25 kilometrelik yolu yeterli değildir. Bu yolun Suşehri ve Sivas'a ulaşması ve buradan Orta Asya'ya ve İran'a gidecek yolun önemi, aynı zamanda Akdeniz'e ulaşması Giresun ekonomisi için çok önemli bir husus arz etmektedir”diye konuştu.
Selahattin Karaahmetoğlu konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:”Giresun'un tıp fakültesi vardır, ne yazık ki hastanesi yoktur. Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekmektedir.
Ayrıca, Giresun'da yabancı sermayeli 70 market vardır. Bu marketler yüzünden Giresun esnafı ölümle karşı karşıyadır, ekonomik ölümle karşı karşıyadır.
2012 yılında Giresun'da ilamlı icra takibi 2.423 dosya, ilamsız 15.368 dosya vardır. 2014 yılında verdiğimiz bu konudaki soru önergemize hâlâ cevap alamadığımızı da belirtmek isterim.
Sosyal güvenlik prim borcu olan esnaf sayısı 6.740'dır, borç tutarı 96 milyon 231 bin 268 TL'dir.
DOKAP, kalkınmada iller arasındaki gelişmişliği düzeltmek için yapılan bir kurum olmasına rağmen Giresun'a bir katkısı olmamıştır ve komşu iller gelişirken Giresun olduğu yerde ne yazık ki saymıştır. Turizm Master Planı Giresun'da yeniden dikkate alınmalıdır.
Rahmetli Uğur Mumcu'nun "Vurulduk ey halkım, unutma bizi!" diye seslendiği yoksul Giresun köylüleri bugün daha da yoksullaşmıştır. Ve Giresun ilimizin Hakkâri ilimizden farkı sadece denizin kenarında olmasıdır”.