Giresun Belediyesi Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle panel düzenledi.
Giresun Belediyesi İmar Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan panelin açılış konuşmasını Giresun Belediyesi Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Av. Elvan Oktay yaptı.
Oktay konuşmasında şunları dile getirdi; “Giresun Belediyesi olarak Kadın Erkek Eşitlik Birimi’ni kurduk. Buna bağlı olarak da bir komisyon kurduk. Komisyonda da kadınlar için yapılabilecek çalışmaları yürütüyoruz. Ne yazık ki çağ ilerlemesine rağmen git gide geriliyoruz. Başta yürütülen politikalar bunların en büyük nedenidir. Türkiye’de kadına yönelik şiddet gün geçtikçe artmaktadır. Kapımızın önünde yaşanan şiddete hayır demediğimiz sürece, ne yargı ne de diğer güçler bunun için yeterli olacaktır. Sadece kadına karşı şiddete değil, tüm şiddetlere karşıyız. Kadınlar ve çocuklar daha korumasız oldukları için üzerlerinde şiddet daha yaygın bir hal alıyor. Kadına yönelik şiddet başta olmak üzere tüm şiddetlere karşıyız diyoruz.”
Belediye Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu tarafından “kadına şiddet nedir, kadına şiddete karşı mısınız, kadın hakları nelerdir” gibi konuların yer aldığı sokak röportajlarından hazırlanan kısa film yayınlandı.
Daha sonra konuşmacı olarak panele katılan Giresun Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Emel Bahadır Yılmaz şunları ifade etti; “Doktora eğitimim boyunca kadınlara şiddetle ilgili bir çalışma yaptım. Nitel ve nicel olmak üzere iki boyuttan oluşuyor. Çalışmayı güçlendirmeye yönelik bir eğitim verdim ve bunun sonucunda çok iyi sonuçlar elde ettim. Ama onun dışında kadınların yaşadıkları şiddete yönelik yaptığım analizlerde çok da iyi sonuçlar elde ettim diyemiyorum. Çünkü yaşadıkları şiddete tanık olunca insan ister istemez olayın etkisi altında kalıyor ve bunu daha çok kitlelere duyurmak istiyor. Kadınların yaşadığı psikolojik, cinsel ve ekonomik anlamda yaşadıkları şiddetin boyutlarını insanlara aktarmak artık sosyal bir sorumluluktur diye düşünüyorum.”
Giresun Belediyesi’nin daveti üzerine İstanbul’dan panele katılan Kadın Hakları Aktivisti Avukat Hülya Gülbahar ise konuşmasında şunları söyledi; “Kadına kadın demekten çekinip “hanım”, “bayan” diyen erkek arkadaşlar vardı. Kadınlara da bulaştı bu hastalık. Biz Türkiye’de kadına “kadın” derdik. Kadın olmak kimseyi aşağılayıcı bir anlam taşımazdı. Ama Türkiye’de kadın hareketi güçlendikçe birden bire sanki kadınlar korunması gereken bir insan türüymüş gibi ona “hanım” ve “bayan” demeye başladık ve bu çok yaygınlaştı. Burada da bayanlara karşı şiddete karşıyım gibi cümleler duyuyoruz. Kadın meselesi çok önemli bir meseledir. Kadına karşı şiddeti durdurucu hiçbir adım atılmıyor.”
Panel sonunda konuşmacılara Giresun Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Saraydemir ve Giresun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Yapar tarafından plaket verildi.
Yaklaşık iki saat süren panele Giresun Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Saraydemir, Giresun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Yapar, sendikalar, dernekler, meslek odaları, ilgili müdürlükler ve siyasi partilerin kadın kolları temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.