HABER-YORUM: UFUK KEKÜL
Giresun’un Dereli ilçesi sınırlarında bulunan Karagöl dağlarındaki göller de küresel ısınma tehdidi altında. Çünkü dağda bulunan ve halen varlığını sürdüren krater göllerden Aygır Gölü, Karagöl, Camlı Göl ve Sağrak göllerinde son yıllarda yaşanan su kaybı görülebilir boyutlara ulaştı. Özellikle 3060 metredeki Kırklar Tepesi’nin altında bulunan Sağrak Göl’de, önceki yılların Ekim ayına göre suyun 2-3 metre çekildiği ve derinliğin azaldığı ifade ediliyor.
SULAR ÇEKİLİNCE
Yörede yaşayanlar ve gezi amaçlı buraya gelenler özellikle bu yıl birkaç yıl önce derinliği yaklaşık 30 metreyi bulan gölün çekildiğini ve dağın yamaçlarına doğru akan su kaynaklarının kuruduğunu belirterek, bu durumun bilimsel olarak incelenmesi gerektiği görüşündeler.
Bence bu doğru bir talep. Giresun Valiliği başta Giresun Üniversitesi olmak üzere ilgili kurumları harekete geçirmeli, iş işten geçmeden. Karagöllerdeki bu tehlikeye bizzat ben de tanık oldum. Kıyaslama yaptım. 10 yıl sonra geçen yıl, bir de bu yıl Sağrak’a gittiğimde gördüğüm manzara beni endişelendirdi. Çünkü göl hemen sağ taraftaki büyük kayaya kadar gelirdi ve oradan göle girer, 50 metre ilerideki hiç erimeyen kar kürtüğüne çıkardım. Kırklar tepesinin yamaçlarında da mutlaka kar kürtüğü olurdu.
Şimdi o kaya ile göl arası açılmış. Kürtük kalmamış.
YÖRE TURİZMİN GÖZDESİ
Buraları çok kimse bilmiyor. Giresun’da yaşayan 2 bin kadar kişi belki burayı gördü.
Coğrafya koşulları nedeniyle ulaşım imkanlarının kısıtlı, sadece özel araçlarla çıkılıyor olmasına rağmen yerli ve yabancı pek çok turistin ilgi odağı haline gelen ve Giresun’un en önemli turizm değeri olan göller, Karagöl dağının kuzey batısından başlıyor. Burada 6-7göl var ama en çok bilinen göl Bulancak sınırına yakın bir yerde bulunan ve daha çok o yörelilerin gidip geldiği Aygır gölü (Elmalı Göl), dağın en yüksek zirvesinin altında 2650 metre yükseklikte.
DAĞIN YAMAÇLARINDA OBALAR VAR
Doğuya doğru gittikçe dağın en büyük gölü olan Karagöl buzul yalağı 2760 metre yükseklikte. Aksu köyüne doğru inen vadide 2710 metrede Bağırsak gölü var. Karagöl’ün doğusunda Kırklar tepesinin kuzeybatı yamacında Camlı göl (Kurban Gölü) 2750 metrede, Kırklar tepesinin doğu yamacındaki Sağrak Göl ise 2750 metrede bulunuyor. Sağrak Gölün doğusunda Kazan gölü (Avlak gölü) 2670 metre yüksekliğinde yer alıyor.Sivas ve Ordu ilerine sınır olan ve Giresun’un Bektaş, Kulakkaya, Aksu köyü gibi yerleşimlerine yakın Karagöl dağlarındaki göllerin yanında; Elmalı, Avşar, Belen, Kızıltaş gibi tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdüğü, binlerce koyunun, büyük küçük baş hayvanların barındığı çok sayıda oba ve meralar otlaklar bulunuyor. Ekim ayından sonra artık buralara kimse kalmıyor. Vargit çiçekleri açınca dönüş başlıyor.Ayrıca yaban hayatı açısından büyük önem taşıyan dağ ve göller çevresinde vaşak, ayı, kurt, tilki, keklik, kartal, şahin, doğan gibi hayvanlar da yaşam sürdürüyor. Başımızın üzerinden geçen kartallar çok uzaklara doğru dairesini genişleterek av arıyor, mağrur, buralar benim der gibi dönüp duruyor.
Çileli dönüş yolculuğunuz yol olmayan yerlerden, milyonlarca yıl önce püskürmüş lavların soğuyan taşları üzerinde başlıyor. Vedalaşıyoruz dağlarla…