Giresun

Karaibrahimoğlu’ndan turizm için çağrı

Giresun Turizm ve Tanıtma Derneği, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde belediye başkan adaylarına ‘Giresun Turizmi’ni gündemlerine alma’ çağrısı yaptı.  

Dernek başkanı Uğur Karaibrahimoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, “Adaylardan şu ana kadar bazı vaat içeren kısa söylemler dışında belirtiğimiz konularda kapsamlı bir  turizm politikası duymadık. Bununla birlikte ilimizin turizm konusunda çözüm bekleyen pek çok sorunları var. Bunların tek tek çalışılması ve şimdiden bir hedef olarak kamuoyuna duyurulması gerekiyor. Turizm için ne düşünüyorlar, bilmek istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“OY VERİRKEN ADAYLARIN TURİZME BAKIŞ AÇISI DA DEĞERLENDİRİLMELİ”

Belediyelerin halkın yaşamını ve geleceğini etkileyen en önemli kurum olduğuna dikkat çeken Karaibrahimoğlu, halkın oy verirken pek çok şey gibi adayların turizm vizyon ve misyonunu, yönetici kadroların ve meclis üyelerinin turizme bakış açısını da değerlendirmesini istedi. Başkan Karaibrahimoğlu, “Belediye başkanlarının sadece alt-üst yapıyı değil, Giresun turizmini de hizmet ve görev öncelikleri arasına almaları, kültür ve tuizm ürünlerini korumalarını ve sahip çıkmalarını, tanıtmalarını, yöre turizminin geliştirilmesi ve turizmi ekonomik kalkınma ve gelişme alanı olarak görmelerini istiyoruz” dedi.

İŞTE TURİZMİN İLK ÖNCELİKLERİ

Başkan Uğur Karaibrahimoğlu açıklamasında turizmin ilk öncelikleri olarak gördüğü konuları şu biçimde sıraladı:

 *Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizm planları ve hedefleri içinde, tanıtım kampanyalalarına çevre iller gibi Giresun’un da yer alması sağlanmalıdır.

 *Özellikle merkez belediyesi bir turizm seferberliği başlatmalı. Tanıtım, barınma, beslenme, ulaşım gibi turizm hareketlerinin alanlarını kordine eden adeta bir organizatörlük görevi üstlenmeli. Valilik ve diğer kamu kurumlarını, STK’ları,siyasi partileri ve tarafları, ilgilileri de içine katan  önderlikler yapmalı. 
Bütün paydaşların katılımıyla bir turizm çalıştayı düzenlenmelidir.

*Merkez ve ilçe belediyelerinin ortaklaşa çalışmalarıyla Kümbet, Kulakkaya, Bektaş, Paşakonağı ve diğer yaylalarımızın turizm potansiyelleri ve alternatifleri yaz-kış turizmini içerecek şekilde canlandırılmalı. Her belediyenin bir tanıtımı önceleyen yayla turizmi politikası olmalı. Ulaşım, konaklama, tesisleşme sorunları giderilmeli. Yeni yerel kültürel değerler ve motifler katılarak çeşitlendirilmelidir. 

*Giresun Adası, Giresun Kalesi ve Gedikkaya, şehir içindeki kiliseler, askerlik şubesi yanındaki kaya kilisesi, Ticaret Lisesi, rektörlük binası, millet bahçesi, zeytinlik semti ve diğer tarih ve kültür mirası yapılar, binalar, çeşmeler ve Giresun turizminin bütün değerleri turizme kazandırılmalıdır. 

*Giresun Kalesi’ne en kısa ve kolay sürede ulaşım için özgürlük yolu üzerinden veya uzmanların belirleyeceği başka bir güzergahtan iki aşamalı yatay raylı asansör sistemi önermekteyiz. Örnekleri başka ülkelerde görülen bu ulaşım yöntemi bir farkındalık da yaratacaktır. 

*Farklı uygarlıkların eserlerinin bulunduğu dünyanın özel mekanlarından birisi olan Giresun Adası’na gemi ulaşımının sona ermesi ilimizin binlerce turistten yoksun kalması sonucunu doğurmuştur. Adaya gemiyle deniz ulaşımı belediyenin organizasyonuyla edineceği gemiyle veya özel sektörün teşvikiyle gerçekleştirilmelidir.

*Giresun’un Zeytinlik semtindeki 100-150 yıllık binalarda ve sokaklarda restarasyon adı altında yapılan ve gelişigüzel yapılan düzenlemeler belediye tarafından kontol ve denetim altına alınmalı, bunun için akademik yeterliliğe sahip kişilerden bir kurul oluşturulmalıdır. DOKAP ve Özel İdare gibi belediye de taraf olmalı ve sorumluluk üstlenmelidir.
Tarih ve kültür mirası Zeytinlik evleri için uluslararası kuruluşlarla iletişime geçilmeli, UNESCO koruması talep edilmelidir.

*Şehrin vitrini sayılan Çerkez, Gemiler çekeği, liman, taşbaşı parkı, cumhuriyet parkı, Valilik karşısındaki alanlara belediye sahip çıkmalı buralarda çağdaş peyzaj mimarisine uygun düzemlemeler yapılarak halkın ve turizmin hizmetine sunulmalıdır. 

*Güre plajlar bölgesi ile Aksu arasındaki denizle sahil yolu arasında kalan kıyı kenar çizgisindeki dolgu alanlarındaki mevcut yapılar, boş alanlar ve ileride yapılacak tesisleri de düşünerek turizme hizmet edecek yeni planlamalar yapılmalı, bu alanlar yeniden düzenerek projelendirilmelidir.

*Bu alanlarda Giresun’un fındığın başkenti, Kirazın ve Vişnenin ana yurdu olduğunu vurgulayan temalar kullanılmalı, bu temaların olduğu müzeler yapılmalı, Giresun mimarisine özgü, beton olmayan sosyal donatılar, yerel tarım ürünleri pazarları gibi butik aile tipi işletmeler tesis edilmeli. 

*Şehrin en görülür orta noktasındaki eski il emniyet müdürlüğünün karşısındaki alanın, Giresun’un imajını bozacak düzensiz, kuralsız, çevre ve görüntü kirliliği yaratacak biçimde tır, kamyon ve araç parkı gibi kullanılmasına izin verilmemeli orası veya başka uygun bir alan düzenlenerek TIR parkı statüsüne kavuşturulmalıdır. 

*Şehrimizde tur otobüslerinin park alanı bulunmaması yerli ve yabancı tur şirketlerinin Giresun’u tercih etmemelerine neden olmaktadır. Bu nedenle merkezi bir nokta belirlenerek bu amaç için düzenlenmelidir. Eski emniyet müdürlüğünün karşısındaki alanı düşünülecek yerlerden biri olarak öneriyoruz. Buradan Giresun kalesine rink seferleri de gerçekleşebilecektir. 

Başkan Uğur Karaibrahimoğlu, derneğin her siyasi partiye ve adaya eşit mesafede yaklaştığını, turizmin partiler üstü bir konu olduğunu belirterek, “Bütün adaylarla, kişi ve kuruluşlarla Giresun turizmi için işbirliği yapmaya hazırız” dedi.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir