Doğu Karadeniz Fındıkta Külleme Hastalığı Çalıştayı’nda fındığı tehdit eden külleme hastalığı hakkında alınması gereken tedbirler konulu çalıştay, Trabzon Ticaret Borsası'nın salonunda başladı.Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) işbirliğinde düzenlenen çalıştayda konuşan Trabzon Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Köleoğlu, “Türk fındığının üretim bazında en büyük tehdidi küllemeyle mücadeleye önümüzdeki yıl acilen başlanmalı” dedi.
Şükrü Güngör Köleoğlu, TTB ileTTB Çok Amaçlı Toplantı Salonu'nda düzenlenen, "Doğu Karadeniz Fındıkta Külleme Hastalığı Çalıştayı"nın açılış bölümünde, Türkiye'nin yıllık fındık üretiminin son 10 yılın ortalamasına göre 600 bin ton civarında olduğunu belirtti.
Üretim ve ihracat rakamlarında ters orantılı gelişme olduğuna dikkati çeken Köleoğlu, "İhracatta rakamlar üretimin tersine artıyor ancak, biz üretimi arttırma konusunda biraz ihmalkar davranıyoruz." dedi.
Köleoğlu, Türk fındığının üretim bazında en büyük tehdidi küllemeyle mücadeleye gelecek yıl acilen başlanması gerektiğini vurgulayarak, bu konuda gerekirse komisyon kurup Ankara'ya giderek üst düzey görüşmeler yapacaklarını bildirdi.
Çalıştayın, fındıkta son 4 yıldır görülen, giderek artan ve bahçeleri tehdit eden külleme hastalığıyla ilgili alınabilecek tedbirler ve yapılacak müdahalenin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildiğini ifade eden Köleoğlu, şunları kaydetti:
"Fındık bahçelerini tehdit eden ve bulaşıcı olan külleme hastalığı konusunda acilen alınması gereken tedbirler var. Bunun için üretimden tüketime, çiftçiden ihracatçıya, bilim adamlarına kadar tüm kesimleri, devletin de ilgili kurum ve kuruluşlarından temsilciler katılıyor. Fındık bahçelerini tehdit eden ve bulaşıcı olan külleme hastalığı konusunda parça parça mücadeleden ziyade topyekun hareket etmek gerekiyor."