Pandemi süreci hayatı her yönüyle olumsuz etkilerken, yaşamlarının başka bir büyük sınavlarına hazırlanan 8 ve 12’nci sınıflar için de geri sayım sürüyor. Yüz yüze eğitim olanaklarından yeteri kadar yararlanamayan öğrencilerin kalan zamanlarını nasıl fırsata çevirip sınav başarısı yakalayabileceklerinin ipuçlarını Eğitim Koçu Bekir Gümüşsoy anlattı.
Son bir yıldır eve hapsolan ve eğitimini uzaktan eğitim yöntemiyle sürdürmeye çalışan 8 ve 12’nci sınıflar yüz yüze eğitime başlarken,6 Haziran tarihinde yapılacak sınavlara üç aydan az bir süre kaldı. hem öğrenciler hem de eğitimciler krizi fırsata dönüştürmenin yollarını arıyor. Sınav sürecinde bazı öğrencilerin karşılaşılan problemlere çözüm üretmede istekli oldukları gözlenirken, bazı öğrencilerin ise yeteri kadar hazır olamadıklarına dikkat çeken Eğitim Koçu Bekir Gümüşsoy, bu noktada motivasyonun önemine dikkat çekti.
Eğitim Koçu Gümüşsoy, “Motivasyon, bireye enerji verip, davranış için istekli hale gelmesinde etkili olduğundan, öğrenme-öğretme sürecinin etkililiğini ön plana çıkaran en önemli faktörlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Öğrenciler genelde ilgi duydukları konuları daha kısa sürede öğrenirler. Öğrencilerin derslere daha çok dikkat ettikleri, ilgi duydukları, ödevlerini yaptıkları ve sınavlar için çalıştıkları zaman, motive oldukları söylenebilir. Öğrenci, motive olduğu ölçüde başarılı olmaktadır.” diye konuştu.
-Pandemi dönemi eksiklikleri nasıl giderebilir?
Pandemi sürecinde altyapı ve erişim eşitsizliği gibi nedenlerle eğitimin niteliğinin azaldığını vurgulayan Gümüşsoy, “Öğrencinin bulunduğu fiziksel ortam ve koşulların öğrencinin motivasyonuna ve düzenli çalışma olanaklarına olumsuz etkisi nedeniyle eğitimde eksiklikler oluşmuştur. Bu eksikliklerin giderilmesi için öncelikle ders konularındaki eksiklikler tespit edilmeli ve sabırla giderilmelidir. Bol bol pekiştirme soruları çözülmelidir. Kurs merkezlerinden de yardım alınabileceği gibi ebeveynlere de önemli sorumluluklar düşmektedir. Aileler, bu dönemde öğrencilere karşı olumlu bir tutumla ders çalışma programlarının takibini yapmalıdır.” İfadelerine yer verdi.
-80 günde sınav kazanılır mı?
Sınava hazırlanmada deneme sınavlarının önemine değinen Gümüşsoy, “Son üç aydan az kaldığında zamanın iyice daraldığını düşünebiliriz ama unutulmamalıdır ki sınav döneminin anahtarı bu aralıktır. Düzenli bir çalışma programı ve disiplinle netlerimizi yükseltebiliriz. Haftada en az bir deneme sınavı çözülmeli ve bu denemede yanlış yapılan soruların cevaplarını araştırmalıyız. Bizi yanlışlarımız başarıya götürecek bunu sakın unutmayalım, yanlışlarını görmeyen, doğrusunu anlamaya çalışmayan, sormayan kişi hep yerinde sayar hatta geriye gider. Yanlışlarımızdan ders çıkarırsak, doğrusunu öğrenirsek ilerleriz.” Dedi.
-Matematikte başarılı olmanın yolları
Sınavlarda öğrencilerin en çok zorlandığı matematiğe çalışma yöntemlerini n ipuçlarını da veren Gümüşsoy, yapılacak ilk şeyin matematikten korkmamak olduğunu kaydederek, “Çünkü iyimserlik, başarıya giden inançtır. Hiç bir şey umut ve güven olmadan yapılamaz. Bu yüzden olumsuz düşüncelerden zihnimizi arındırarak, başaracağımıza inanmayız. Konu çalışmalarında kaynak taraması yaparken kolaydan zora doğru çözüm yapmalıyız. Çözümlerimizde yapamadığımız soruları mutlaka hocalarımıza soralım. YKS hazırlanan öğrencilerimizin her gün matematik çalışması gerekiyor. Konu eksiği olmayan öğrencilerimiz için her gün bir bölüm denemesi, konu eksiği olan öğrencilerimiz ise soru bankasından eksik konuları tespit edip tamamlaması gerekiyor. Aynı şekilde LGS’ye hazırlanan öğrencilerimizin her gün yeni nesil soru çözümü yapması gerekiyor.” dedi.
-Çok soru çözen hızlanır
Deneme sınavlarında süre sıkıntısı çeken öğrenciler için zamanı iyi değerlendirmenin yollarını da anlatan Gümüşsoy, “Çok soru çözen hızlanır. Bu işin en önemli kısmı. Zaman kaybeden öğrencilerin ortak problemlerinden diğeri de bir soruya takılıp kalmak. Sınavda inat olmaz. İllaki çözeceğim dediğiniz ve yeterince zaman kaybettiğimiz bir soru yüzünden yapabileceğiniz diğer soruları da kaçırabilirsiniz. Bu nedenle kronometre ile çalışmak önemli. Baktık soruya fazla süre gitmiş, boş bırakıp diğerlerine bakmak gerekiyor. Soruyu çözme hırsı ve kararlılığı çok önemli, inkâr edemeyiz. Ama sınav anında bu inat öğrenciye süre kaybettiriyor. Zaman kalırsa, sınavın sonunda sizi zorlayan soruya yönelin. Bu daha doğru bir seçim olacaktır. Sınav sonrası daha geniş bir zamanınız olduğunda soru ile uzun uzun uğraşırsanız. Özetleyecek olursak, çok soru çözmek, kronometre ile çalışmak ve soru ile inatlaşmamak lazım. Çok klişe ama yapamadığımızı ilk iki dakikada anladığımız soruyu boş bırakalım.” ifadesini kullandı.
-Hedef koyulmalıdır
Hedefi olmayan öğrencinin başarılı olmasının da mümkün olmadığını ifade eden Gümüşsoy,“Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemez. Hedef öğrenciyi başarıya götüren en önemli motivasyon kaynağıdır. Hedef bir amaçtır ve ulaşmak için çaba gerekir. Bu çabayı uygun şekilde yönlendirebilen, yaratıcı öğretmenlerin ve akademik koçların olması, öğrencinin hedefe ulaşmasını kolaylaştıracaktır. Hayali olmayanın gerçekleştirmek istediği bir amacı, amacı olmayanın da hiç kimseye bir yararı dokunmaz.” dedi.