CHP gurup başkan vekili Mehmet Yılmaz, İl Genel Meclisinin ekim ayı toplantıları öncesi gündem dışı söz alarak Giresun’un limanın serbest bölge olması talebini dile getirdi, doğalgaz ve fındıkta yaşanan sorunlara dikkat çekti.
Giresun’un göze batan acil çözüm isteyen konularından birinin fındık piyasası ve Fiskobirlik olduğunu kaydeden Yılmaz, “İkincisi yaklaşan kış sezonu nedeniyle bir türlü tamamlanmayan doğalgaz. Üçüncüsü daha önce de bu mecliste sizlerle paylaştığım Karadeniz’de serbest bölge özelliği olmayan tek liman olan Giresun Limanın da bu özelliğe biran önce kavuşturulmasının çok önemli olduğu konusudur. Diğer yanda, Erzincan-Gümüşhane-Torul-Tirebolu Demiryolu, yine İran kapısı dediğimiz bu Harşıt karayolunun iyileştirme projesi, Eğribel Tünelinden sonra Pınarlar Tüneli ile Akdeniz kapısı dediğimiz bu yolun transit yola çevrilmesi, yine ortadan kaybolan Annakkaya ya da İkisu İçme Suyu Projesi, Güney Çevre yolu projesi gibi daha büyük sorunlarımız da geride beklemektedir” diye konuştu.
“FİSKOBİRLİK VE FINDIK BATI BÖLGESİNE TESLİM EDİLECEKTİR”
Fiskobirlik’in 6 Giresunlu üye ile kurulduğunu, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Halit Ayar’ın ardından birlikte Giresunlu temsilci kalmadığına işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:
“Fındık dikim alanları, söküm yasası olmasına rağmen sinsice, gizlice her türlü bitkisel üretimin yapılabildiği Batı Karadeniz Bölgesine kaydırılmıştır. Özellikle 2002 yılından sonra AKP’nin karalama ve kötüleme kampanyaları ile FKB’ye sahip çıkılmaması sonucu, 50 kilo fındık vermeyen Giresunlular bu en önemli kuruluşumuzu da batı bölgesine teslim etmişlerdir.
Ana tarımsal faaliyeti eğimli arazilerinden dolayı sadece fındık olan, Giresun, Ordu, Trabzon köylüleri, bu gidişle, yüksek maliyet, düşük fiyatlı fındık üretimini de, düşük maliyetle, yüksek verim elde eden Zonguldak, Adapazarı, Düzce köylüsüne teslim edeceklerdir.
“İKTİDAR AVRUPALI FINDIK ALICISININ YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR”
2017 yılında rekolte 600 bin ton iken 3 dolar olan fındık, 2018’de rekolte daha az iken 2 dolar, toplamda 500 milyon dolardan fazla olması gereken köylünün bu parası kime ya da kimlere bağışlanmıştır? Temmuz ayında TMO’ya fındık sattıran iktidar, şimdi de hala alım yaptırmayarak Avrupalı alıcının yüzünü güldürmeye devam ediyor.”
Mehmet Yılmaz, doğalgaz çalışmalarının Ordu ile birlikte başladığını, Ordu’da bu çalışmaların tamamlanmasına rağmen Giresun’da hala birçok yerde gazın olmadığını ifade ederek, “Ne hikmetse Giresun’da konutların hala yüzde 60’ı ancak gaza kavuşturabilmiştir. Özellikle, kamu kuruluşları, hastaneler, jandarma, üniversite ve ilk, ortaokul ve liseler ile FKB Entegre tesisinin bulunduğu bölgede, yine nüfus yoğunluğunun fazla olması nedeniyle, Çıtlakkale, Teyyaredüzü, Güre, Gaziler ve Erikliman mahalle sakinleri, kömür ve diğer yakıt fiyatlarının şaha kalktığı şu günlerde AKSA firmasından bir an önce işini tamamlayarak binaları gaza kavuşturmasını beklemektedirler” şeklinde konuştu.
Yılmaz, konuşmasını, “Bir an önce eski canlı günlerine geri dönmesini çok istediğimiz Giresun Limanımızı Serbest Bölge özelliğine kavuşturmalıyız. Bunun için özellikle iktidar milletvekillerine çok büyük görev düşüyor” diyerek tamamladı.