GiresunManşet Üstü

MEHMET YILMAZ’DAN FINDIK TESPİTLERİ

Giresun İl Genel Meclisi Mart ayı toplantısını Meclis Başkanı Mürşit Gürel başkanlığında gerçekleştirdi.

Mecliste gündem dışı konuşma yapan CHP Grup Başkanvekili Mehmet Yılmaz, fındık dikim alanlarının genişlemesiyle ilgili yaşanan ve yaşanabilecek sorunları gündeme getirdi. Alanın genişletilmesini eleştiren ve yaratacağı olumsuzluklara değinen Yılmaz, “Bir tarafta üretici ağlıyor fındık yok diye. Diğer taraftan ihracatçı ağlıyor fındık 20 tl.bu çok diye. Bu feryatlara maalesef hükümet  7.Şubat Bakanlar Kurulu kararnamesi ile  fındık dikim alanlarını  arttırarak cevap veriyor”dedi.

Tarımda demokrasi olmaması gerektiğini belirten CHP Grup Başkanvekili Mehmet Yılmaz, herkesin istediği yeri ekip dikemeyeceğini devletin bir kontrol mekanizması olması gerektiğini söyledi.

Yılmaz, "Hükümetin, bir çok alanda tarım ve hayvancılığa yüzde 67'lere varan hibe desteği sağlıyarak bundan övündüğünü  tarım ve ancak bu kadar desteğe rağmen et fiyatları yükseldiğine dikkat çekti.

 Mehmet Yılmaz, “2014 yılında süt üretimi yüzde 4 oranında azalmış.Fındık üreticisi fındık yok diye, ihracatçı ise fiyatlar pahalı diye dert yanıyor. O halde burada yanlış bir uygulama söz konusudur. Bu yanlış uygulamalardan dikkat çekmek istediğim bir konu ise ekim ve tarıma uygun olan taban arazilerinde fındık dikim alanlarının genişletilmesidir.Fındık dikim alanı olarak bu araziler genişlerken tabii ki hayvancılık için yem yapılacak araziler azalıyor”diye konuştu.
CHP Gurup Başkan Vekili Yılmaz şunları söyledi:”Çarşambaovasından ilimize gelecek olan sebze ve meyvelerin yerini daha uzak yerlerden gelen sebze ve meyvelere bırakıyor. Bu da tabii ki fiyatlara olumsuz yansıyor. Yalnızca bu değil hayvan yetiştiricileri için yemlik üretimlerde bölgemizde pahalıya maal oluyor.İfade etmek istiyorum ki tarım ve hayvancılıkta demokrasi olmamalıdır. Herkes her istediği yerde istediğini ekip biçememelidir. Fındık üretim alanları fındıktan başka üretim imkanı olmayan Ordu, Giresun ve Trabzon gibi eğimli arazi yapılarında uygun görülmelidir. Taban arazileri ise daha çeşitli ürünler için uygun olduğu bilinmektedir"

 Mehmet Yılmaz, konuşmasının sonunda,“fındığın iç fındık olarak ihracına değil,kuruyemiş,çikolata,cips,krokan gibi çeşitlendirilip katma değeri arttırılarak ihraç edilmesine teşvik verilmeli fındığın büyük hedefi bu olmalıdır” önerisinde bulundu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir