GiresunManşet Üstü

Milat…

Bugün İstiklal savaşımızın başlangıç tarihi 19 Mayıs 1919’un 105 yıldönümü…Ulusumuza kutlu olsun.

Ama sanki ülke 1919 öncesi veya  düşman işgalinden yeni kurtarılmış gibi.  Bayrağımızı, Atatürk fotoğrafını, heykelini görünce, kamu kurumlarının kapısına Türkiye Cumhuriyet’i (T.C) yazılınca seviniyoruz.

Hala cumhuriyetin adını yazmamakta direnenler de var. Önergelerle, kararlarla o yazı yazılmaya çalışılıyor.  Çok acı bir durumdayız. Ülkesinin adına karşı olanlarla birlikte yaşıyoruz.

Onlara  ‘hain’ lafı yetersiz kalır.

Cumhuriyetle sorundan da öte bir hesabı olan “dahili ve harici bedhahlar” durmadan saldırıyorlar.
En çok da rahatsız oldukları Cumhuriyetin mihenk taşı laik eğitim sistemi… Yere batasıca müfredatları bitmedi bir türlü, hergelen bakan müfredatla ateş ediyor.   
İşte şimdi daha yeni Atatürk adı geçmeyen, cumhuriyet adı geçmeyen bir müfredat daha hazırladılar. Türkiye Yüzyılı imiş. Cumhuriyetin ikinci yüzyılı demiyorlar. İktidar partisinin siyasi hedefinin adını verdikleri bir program ile eğitimi yönetecekler.

Kaldı ki amaçları eğitim filan değil.

12 Eylülcülerin Türk-İslam sentezci anlayışını sürdürüyorlar. Kimseden görüş almadan tek din, tek mezhep ve tek kimlik’ üzerinden ağırlıklı olarak hem ‘dini’, hem de ‘milli ve manevi’ öğeler ve referanslarla donatılmış bir müfredatı dayatıyorlar.   Bilime, laikliğe, aydınlanmaya karşılar. Bunun için bilim, tarih, felsefe ve sanat derslerinin ünitelerini sadeleştiriyoruz diye azaltıyorlar. Bu derslersiz eğitim işte hedefleri.
Eğitimle bilgiyle, etik, ahlakla donanmış ülkemizi muassır medeniyetler seviyesinde tutacak öğrenciler değil, bilmeyen, geri kalmış biat eden kullar yetiştirmek amacındalar.
Bundan sonrası medrese…

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, büyük nutkuna ta ötelerden değil, bugünden başlar. ‘Doğum günüm’ der 19 Mayıs’a…

“1919 senesi Mayısı’nın 19. günü Samsun’a çıktım. Vaziyet ve manzara-ı umumiye” diye girer söze ve iki nokta üstüste koyduktan sonra kurtuluştan önceki memleketin halini ve genel durumunu anlatır…
Bir daha çıksa, bir daha gelse Samsun’dan nasıl tasvir eder acaba? Kurduğu Cumhuriyetin bugünkü halini nasıl anlatır?

Bugün Nutuk’u bir daha okuyalım ama anlayarak, anlamlandırarak ve bugünle kıyaslayarak.

105 yıl önce bugün, 100 yılda bir gelen bir dehanın ve bir gurup inanmış insanın önderliğinde Emperyalizme karşı tam bağımsızlık, saraya karşı milli egemenlik için halk savaşı verildi.

19 Mayıs Türk devriminin miladıdır.

Başka örneği, eşi-benzeri yok. Bunun için ne kadar öğünsek azdır. Ama 19 Mayısla elde ettiğimiz kazanımları korumadıkça, yıkılmasını kabul ettikçe de ne kadar utansak azdır.

Selam olsun Samsun’a çıkanlara. Kurtuluş meşalesini hiç söndürmeden elinde aklında, yüreğinde tutanlara.

Bu millet bu ülkeyi bu kez seçimle, demokrasiyle kurtaracaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir