Giresun

MİLLETVEKİLİ PAŞAYEVA’DAN SAYILARLA KADIN GERÇEĞİ

Giresun Üniversitesi'nde süren  2. Uluslararası Kadın Sempozyumu ve Sanat Çalıştayı Zirve Oturumu adı altında düzenlenen panelle başladı.

Rektör Aygün Attar'ın başkanlık yaptığı panelde  "Giresun'dan Bakınca Dünyada Kadın" konusunda katılımcılar görüşlerini açıkladı.

DSC_6880
Bunlardan birisi de  Azerbaycan Milli Meclis Üyesi Doç. Dr. Ganire Paşayeva'ydı Giresun Belediyesi tarafından geçtiğimiz aylarda Giresun'un Fahri Hemşerisi ilan edilen Paşayeva, Giresun'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdikten sonra, Rektör Attar'a böyle önemli bir konuyu gündem taşıdığı için teşekkür etti, 

Kendi ülkesinde binlerce kadının yaşanan acılar nedeniyle ağladığını söyleyen Paşayeva, 8 Mayıs gününün Ermenistan tarafından Azerbaycan'ın Şuşa bölgesinin işgal edildiği gün olduğunu hatırlatarak, "İşte o gün on binlerce kadın kendi öz evinden göç etmek zorunda kalmıştır. O kadınlar üzerinden 22 yıl geçmiş ama evine dönemiyor." Bir kadının en temel hakkının kendi evinde yaşamaktır"" dedi.

DSC_6892"KADINLARIN BİRLİK VE BERABERLİĞE İHTİYACI VAR"

Kadınların daha güvenli toplumlarda yaşamlarını devam ettirmeleri için birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulduğunu aktaran Paşayeva, sözlerine şöyle sürdürdü: "Bugün dünyada 1,2 milyar yoksul insanın yüzde 70'i kadınlardan oluşuyor. Okuma yazma bilmeyen ve eğitim hakkından mahrum kalmış bir milyardan fazla yetişkin insanın üçte ikisi kadınlardan oluşuyor. Dünyada mülteci ve göçmenlerin yüzde sekseni kadınlardan oluşuyor. Dünyada her beş kadından biri hayatının bir döneminde ya tecavüze ya da tecavüz girişimine maruz kalmaktadır. 54 ülkede kadına yönelik ayrımcı yasalar bulunuyor. Dünya da her 3 kadından biri şiddete maruz kalıyor. Aile içinde şiddet gören kadınların çoğu ya eşinden ya da sevgilisinden şiddete maruz kalıyor. Böyle bir dünya tablosu sizin hoşunuza gidiyor mu? Erkekler böyle bir dünya iyi bir dünya diyebiliyorlar mı? Bu sempozyumun, toplantıların amacı gelin böyle bir dünyayı değiştirelimdir. Çünkü kadın hakları aynı zamanda bir insan haklarıdır".

Doç.Dr. Paşayeva "Buradaki hanımlara da söylüyorum; ne kadar hanım bu konuda bilgili ve sesini yükseltiyor? Bu nedenle, nerede, kim tarafından yapıldığına bakmaksızın insana şiddete, kadına şiddete birlik ve beraberlik içerisinde itirazda bulunacağız. İtirazı daha güçlü yaparsak güzel bir dünya kurabiliriz."diye konuştu. 
Ganire Paşayeva, Azerbaycan'da kadın hak ve özgürlüklerinin geldiği noktaları da örnekler ve sayılarla anlattı. 

Sempozyum daha sonra yapılan oturumlarla devam etti.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir