Giresun Hayat Boyu Eğitim ve Kişisel Gelişim Derneği’nin (HEGEM) hazırladığı, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından uygulanan "Modern Köleliğe Son" projesinin toplantısı yapıldı.
"Modern Köleliğe Son" adlı projenin "Ev Temizlik Hizmetlerinde Sosyal Güvenceli Yaşam" toplantısının açılış konuşmasını yapan HEGEM Başkanı Dr. Rahman Çakır, sosyo ekonomik kalkınma içinde kadının katkısının güçlendirilmesi amacıyla, sorumluluğu bulunan tüm taraflarca çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.
HEGEM’in çalışmalarından bahseden Çakır, “Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşma Oranlarının Arttırılması hibe programında ilimizde ilk kez yaşam koçluğu eğitimleri gerçekleştirdik. Kız çocuklarını okumaya özendirmek için yaptığımız kamu spotu ilk kez RTÜK’ten izin alarak ulusal ve yerel TV’lerde yayınlandı. Bu projelerde ilgili konularda farkındalık oluşturmak için onlarca konferans, panel, başarı hikayeleri ve kariyer günleri gerçekleştirdik. Son bir buçuk yıl içerisinde kazandığımız projelerle yaklaşık 1 milyon Avro Giresun’a kaynak getirdik. Çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği gerçekleştirerek ve ilgili konuda sorunu çözümüne katkı sağlamaya çalıştık” dedi.
Proje ile eğitim alan kadınların ev temizlik hizmetleri derneği veya şirket kurabilecek olduğunu belirten Çakır, “Sosyo ekonomik kalkınma içinde kadının katkısının güçlendirilmesi amaçlanmıştır. Sorumluluğu bulunan tüm taraflarca çalışmalar yapılması ve olumsuz göstergelerin iyileştirilmesi için Giresun’da ev hizmetlerinde çalışan kadınlara yönelik kayıtlı çalışmalarını teşvik edici, çalışma koşullarını iyileştirici, sosyal güvence haklarından faydalanmalarını kolaylaştırıcı faaliyetler yapılması sağlanmıştır. Ev temizlik hizmetlerinde çalışan ve çalışacak potansiyel kadınlara toplamda 250 saatlik eğitimler verilerek bu eğitim sonucunda eğitim alan kadınlar ev temizlik hizmetleri derneği ile şirketi kurulacaktır” ifadelerini kullandı.
“HANGİ İŞLER EV HİZMETİ SAYILIR? HANGİ İŞLER EV HİZMETİ SAYILMAZ?”
Proje kapsamında verilecek eğitimle kadınlara ‘Hangi işler ev hizmeti sayılır? Hangi işler ev hizmeti sayılmaz?’ konularının da anlatacağını kaydeden Çakır, şunları belirtti:
“Ev içerisinde yaşayanlar tarafından yapılabilecek temizlik, ütü, yemek yapma, çamaşır, bulaşık yıkama, alışveriş ve bahçe işleri ile çocuk, yaşlı veya özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin bakım işlerinin ev halkı dışındaki bireyler tarafından yapılan işleri ev hizmeti sayılacaktır. Çocuk, yaşlı veya özel bakım işinin ev hizmetinde çalışanın evinde ya da hastane, bakımevi ve benzeri yerlerde yapılması da ev hizmeti sayılacaktır. Fakat aynı evde oturan üçüncü dereceye kadar akraba olanların yaptıkları işler ev hizmeti sayılmayacaktır.”
Konuşmanın ardından Sosyal Güvenlik Kurumu Giresun İl Müdür Vekili Erdal Özdemir, katılımcılara ev temizlik hizmetlerinde çalışan kadınların kayıt altına alınması ile ilgili devletin sunduğu imkanlar hakkında bilgi verdi.