Giresun

NECATİ TIĞLI AYÇİÇEĞİNİN PEŞİNDE

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Ayçiçekyağını TBMM Gündemine taşıdı.
Tığlı, “Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde üretilen ayçiçeği ülkemizin en önemli yağ bitkilerinden birisi olsa da hızla artan nüfus, tarım politikalarının yetersizliği ve artan üretim maliyetleri ülkemizi giderek artan yağ açığı ile karşı karşıya bırakmaktadır” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması için TBMM’ye önerge veren Tığlı, şu soruları şunlar:
” Ülkemizde üretilen Ayçiçekler için kullanılan “tohumluklar” neden uluslararası tohum şirketlerinden alınıyor da ülkemizin Ayçiçek tohumu kullanılmıyor? Yoksa, stoklarımızda yerli ve milli Ayçiçek tohumu yok mu?

Nisan ve Mayıs ayları içinde ekimi yapılan Ayçiçekler için başta Adana, Edirne, Kırklareli, Konya ve Tekirdağ olmak üzere tüm ülke genelinde Ayçiçek üretiminin hızla artması ve sonbahar aylarında yapılan hasat ile birlikte stokların tüm ülkeye yetebilecek seviyeye gelmesi için neden üretim odaklı bir acil eylem planı hazırlamıyorsunuz? Hazine arazilerinin ayçiçek üreticisine verilmesi ve bu üreticilerin desteklenmesi için neden bir çalışma başlatmıyorsunuz?

Yıllık Ayçiçek yağı açığını Ukrayna ve Rusya’dan karşılayan ülkemizin, ABD ile Ayçiçek yağı ithalatı üzerine anlaşma ve çalışmalar yapmak yerine, üreticilere katkı veren çalışmaları destekleyen ve kendi kendine yetebilen bir ülke olma yolunda adım atmıyorsunuz?

Gıda üretiminde kendi kendine yeterli olamayan, gıda güvencesi veremeyen ve gıda egemenliğini artık elinde tutamayan Türkiye’nin ithalata bağımlı ülke konumundan çıkması için nasıl bir çalışma ve eylem planı yapacaksınız?

TÜİK verilerine göre 1 litre ayçiçek yağı; Aralık 2020’de 16 lira 10 kuruşken Aralık 2021’de % 76 artarak 28 lira 20 kuruş ve 2022 yılın daha ilk aylarında neredeyse % 41’lik bir artışla 40 liranın üzerine çıkması ve çok yakın bir gelecekte ayçiçek yağının raflarda bile bulunamayacak olmasının önüne nasıl geçeceksiniz?

Ülkemizin yıllık bitkisel yağ ihtiyacı ne kadardır? Bunun ne kadarı ithal edilerek karşılanmaktadır? Ülkemizde açık bir şekilde yaşanan Ayçiçek yağı krizinin vatandaşa olan etkilerini azaltmak için 2022 yılında ne kadar üretim yapmayı planlıyorsunuz?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir