2018 yılı sona ererken,Giresun’u TBMM’de temsil eden milletvekilleri, verdikleri önerge ve meclisteki çalışmaları, konuşmalarıyla değerlendirmeye tabi tutuldu. Buna göre AKP ve CHP milletvekillerinin geride kalan 6 ay içinde Giresun için takdir edilecek, sorunların çözümüne dönük önemde bir çalışma yapmadıkları görüldü.
TIĞLI TEMSİLDE YETERSİZ KALDI
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın TBMM’deki çalışma profili düşük çıktı. Milletvekiliğinin 6 ayını dolduran Tığlı, Giresun’un sorunlarını dile getirmede neredeyse sıfır çekti.
Bu dönemde CHP Milletvekili Tığlı, bir muhalefet partisi milletvekili olarak ilin ve halkın biriken sorunlarını TBMM gündemine taşıyamadığı için beklentileri boşa çıkardığı yönünde genel bir kanı oluşturdu. Gerek partilileri, gerekse Giresun halkı Tığlı’nın iktidar üzerinde gerekli baskıyı ve denetimi oluşturamadığı, gündem yaratmada başarısız olduğu görüşünde birleşiyor.
Necati Tığlı, görev süresi içinde TBMM kayıtlarına göre, CHP’nin önceki dönem milletvekilleri Eşref Karaibrahim, Selahattin Karaahmetoğlu ve son olarak da konuşma ve önerge rekorunu elinde bulunduran takdir edilen bir performans sergilyen Bülent Bektaşoğlu’nun, meclise gittiği ilk dönemdeki başarısına ve temsil kabiliyetlerine ulaşamadı. STK, örgütler, basın, yerel yöneticilerle ilişki kuramaması, bu kaynaklardan yararlanamaması da bir olumsuzluk olarak kaydedildi.
7 Temmuz tarihinde görevine başlayan Tığlı, 6 aylık süre içinde 3 kez kürsüden, o da sağlıkta şiddet, torba kanun maddesi, 2019 bütçesi konularında parti gurubunun metnini okuyarak konuştu. Bunlarda Giresun’la ilgili bölümler ağırlıklı olarak yer almadı. CHP Milletvekili bu süre içinde sadece 3 kez söz alarak 1’er dakikalık sürelerle yerinden konuştu.
Necati Tığlı’nın kısa süreli il başkanlığından hemen sonra atama yoluyla aday yapılarak milletvekili olması, dolayısıyla Giresunla ilgili bilgi, görgü, deneyim, geçmiş ve siyasi kültür eksikliği taşıması yetersiz ve pasif kalmasının nedeni olarak gösterildi. Tığlı’ya, biyografisi üzerinden yapılan değerlendirmeyle partisi, öteki milletvekillerinin aksine hiç de etkin olmayan Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda üyelik görevi verdi.
Necati Tığlı’nın bundan sonra, yeni yılda nasıl bir çalışma temposu izleyeceği bilinmiyor.Ancak siyasetin muhalafet kanadındaki boşluğun yerel seçimlerde de başarıyı etkileyeceği belirtiliyor.
AKP MİLLETVEKİLLERİ DE SESSİZDİ
2018 yılı içinde AKP Giresun milletvekilleri, Giresun ve Türkiye’nin gündemine ilişkin ilgili bakanlara hiç soru önergesi vermedi.
İktidar partisi milletvekillerinden Sabri Öztürk ise, en pasif milletvekili oldu. Öztürk, yemin töreni dışında sadece bir kez kürsüye çıktı. Yerinden söz alarak hiç konuşmadı.…Diğer AKP milletvekilleri Kadir Aydın 1, Cemal Öztürk ise, 3 kez kürsü konuşması yaptı. Cemal Öztürk, komisyon ve TBMM’deki faaliyetleri açısından en yoğun çalışan milletvekili oldu. Kendisi hem kürsü, hem de kanun teklifleri görüşülürken üyesi olduğu Plan Bütçe Komisyonu’nda sık sık söz alarak konuşma yaptı.
AKP milletvekillerinin bu sürede sık sık Giresun’daki etkinliklerde yer alması, ziyaretler, il,ilçe ve köy gezileri yapması takdir edildi.
İŞTE GİRESUN MİLLETVEKİLLERİNİN ÇALIŞMALARININ İZLENEBİLECEĞİ LİNK
https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/milletvekillerimiz_sd.liste