Kosova’da 13-14 Haziran 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen Geleneksel “19. Uluslararası Azem Shkreli Edebiyat Festivali”nde Giresun’un Piraziz içesinden emekli emniyet müdürü Osman Öztürk ve Mesut Şenol’un şiirleri tanıtıldı.
Kosova Kültür Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen ve Peja (İpek) Belediyesi tarafından düzenlenen kültürel etkinliğe, Kanada’dan Çin’e pek çok ülkeden katılım gerçekleştirildi. Arnavut bir yazar, şair, yönetmen ve yapımcı olan, Kosova Yazarlar Derneğinin Başkanlığını ve Priştine’deki Ulusal Tiyatronun yöneticiliğini yapan büyük kültür ve sanat insanı Azem Shreli adına her yıl düzenlenen festival’de Osman Öztürk ve Mesut Şenol’un şiirlerini, Arnavutluk PEN Başkanı yazar, şair ve çevirmen Entela Kasi Arnavutça diline çevirdi. Festivale katılan şairlerin ve sanatçıların samimi bir ortamda buluşmaları yeni dostlukların temelini oluşturdu. Çok sayıda kitap tanıtımının, konferans ve şiir okuma seanslarının yapıldığı etkinlikler sırasında, yine gelenekselleşen PEJA Kitap Fuarı, edebiyatseverlerin yoğun ilgisini çekti.Bu yıl pandemi ve programları nedeniyle festivale katılamadığını ifade eden Osman Öztürk, “Bu festivale katılan Şair Mesut Şenol dün ziyaretime gelerek tarafıma düzenlenen sertifikayı ve antoloji kitabını takdim etti. Çok mutlu oldum ve bir şair olarak çok duygulandım” dedi.
Öztürk, daha önce 23 dile çevrilen şiirlerinin Arnavutça ile birlikte 24 dile çevrildiğini belirterek şunları söyledi: “ Bir şiirim festival kapsamında yayınlanan antoloji kitapçığında yayımlanmak üzere Arnavutluk PEN Başkanı yazar, şair ve çevirmen Entela Kasi tarafından Arnavutça diline çevrildi. Bu benim için büyük bir onur. Ülkem adına Türk şiirinin tanıtılması konusunda her zaman bu çabanın içinde olacağım. Anadolu insanının ve güzel Türkiye’mizin şiir, sanat ve edebiyat alanında tanıtımı konusunda elimden gelen tüm çabayı göstereceğim. Bu benim gönlümde ülkeme karşı hissettiğim sorumluluğumun ve eşsiz sevgimin göstergesidir. İnsan olmanın erdemi ve halkların kardeşliği, gezegenimizde evrensel değerlerin tüm dünya halkları tarafından içselleştirilmesi ve barışçıl bir dünyanın kurulması ile sağlanabilecektir. İşte bu insanca ve evrenselce duyguların bütün gönülleri sardığı Türkiye’mizde; hiç kimseyi ötekileştirmeden, hiç kimseye ayrımcılık yapmadan kardeşçe yaşamayı hayal ediyorum. Umudumu hiç kaybetmeden hep büyütüyorum.. Bir gün daha güzel bir dünyada yaşayacağız elbette. Bu salgın bitsin artık. Corona günlerinde çok zor günler geçirdi insanlık. Corona dünyanın ne kadar tehlikede olduğunu ve ülkelerin de ne kadar bencil olduğunu gösterdi bize. İnsanlık iyi bir sınav vermedi bu salgın günlerinde. Benim anlatmak istediklerim barışçıl ve mutlu bir dünya içindir. Dostluğun, kardeşliğin dizelere yansımasıdır.
Son olarak bu etkinliğe beni davet eden ve katılmam konusunda çaba sarfeden değerli insan Shengyl Kelmendi’ye çok teşekkür ediyorum…”