ERDOĞAN: BU PROJENİN ALTERNATİFİ YOK
TANAP'ın özgün bir proje olduğunun altını çizen Erdoğan, "TANAP tüm projelerin içinde güzergahı ve hedefleriyle ayrı bir öneme sahip. Bu proje başka hiçbir projenin alternatifi değildir. Bu projeye alternatif başka bir proje yoktur" dedi.
Erdoğan, "Güney Gazı Koridoru" tamamen hayata geçirildiğinde Avrupa ile Hazar arasında güçlü bir bağ oluşturulacağını belirterek "Bu projeye Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'den ziyade tüm Avrasya coğrafyasının ihtiyacı var" değerlendirmesini yaptı.
Irak ve Suriye normale dönünce Ceyhan'ın kapasitesinin artacağına işaret eden Cumhurbaşkanı, hedeflerinin Türkiye'yi bölgesinin enerji dağıtım merkezi haline getirmek olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı projenin ekonomik işlevinin yanında barışa ve huzura da katkı yapacağını dile getirdi. "Biz geleceğimizi tarih esasında kuruyoruz. Türkiye ve Azerbaycan geleceğini müşterek tarih üzerinde kuruyor" diyen Aliyev, son 20 yılda eşsiz tarihi gelişmeler yaşandığını dile getirdi.
TANAP'ın tarihinin çok eskiye dayanmadığını ama Güney Gaz Koridoru'nun bölümlerinden biri olarak büyük önem taşıdığını kaydeden Aliyev, koridorun ekonomik büyüklüğünün 45 milyar dolar olacağını bildirdi. Enerji koridorlarının Avrasya için yeni bir işbirliği ortamı da yarattığını söyleyen Aliyev, "Avrasya bölgesinde çok ciddi ve yeni müttefiklik formatı yaratılıyor. Bunun hem siyasi hem de ekonomik etkisi çok büyük olacaktır. Bu ülkelerin tarihi, medeniyeti farklıdır ancak bizi birleştiren iyi niyetimizdir. Güney Gaz Koridoru sadece boru hattı değil ciddi siyasi bir teşebbüstür, iktisadi menfaat getiren bir alandır" diye konuştu.
Aliyev, Azerbaycan'ın Türkiye ve Gürcistan ile başladığı tüm projelerin büyük başarıyla sonuçlandığını vurgulayarak, "İnanıyorum ki Güney Gaz Koridoru ve onun önemli bir parçası olan TANAP da uğurla neticelenecek" dedi.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili de törendeki konuşmasına, ülkeler arasındaki işbirliği ve dostluk sayesinde TANAP'ın başarıyla tamamlanacağına inandığını belirterek başladı.
Gürcistan'ın projenin geçiş ülkesi olarak önemli bir sorumluluk üstlendiğine işaret eden Margvelaşvili, "Koridorun güvenliğini teminen üzerimize düşeni sonuna kadar yapacağımızı belirtiyoruz" diye konuştu.
TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA'YA TRANSFER
Projeyle, Azerbaycan Şah Deniz doğalgaz alanından çıkarılan gaz Türkiye üzerinden Avrupa'ya transfer edilecek. Projenin maliyeti yaklaşık 10 milyar dolar.
1850 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDAKİ HAT 20 İLDEN GEÇECEK
1850 kilometre uzunluğundaki hat, aralarında Giresun’un da bulunduğu Türkiye'nin 20 ilinden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacak.
BORU HATTININ YÜZDE 80'İNİ TÜRK ŞİRKETLER YAPACAK
Boru hattının yüzde 80'ini Türk şirketler yapacak, 5 binden fazla kişiye istihdam sağlanacak.
HAT, 31 MİLYAR METREKÜPE KADAR GAZ TAŞIYACAK
31 milyar metreküpe kadar gaz taşıyacak hattan Türkiye'ye ilk gaz akışının 2018'de gerçekleşmesi planlanıyor.
Şu anda toplam doğalgaz ithalatında yüzde 9 olan Azerbaycan'ın payı TANAP'ın ilk aşamasının sonuçlanmasıyla yüzde 15'e çıkacak.