Giresun’un en eski binalarından olan, Kale mahallesindeki tarihi Rektörlük Binası tümüyle restore edilecek. Bunun için üniversitenin talebi üzerine, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Sektörler ve Kamu Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından toplam 55 milyon TL. yatırım ödeneği tahsis edildi.
GRÜ’den yapılan açıklamada, ayrılan bu ödeneğin 15 milyon TL.’lik kısmının üniversitenin 2024 yılı bütçesine aktarıldığı belirtildi. 2026 yılına kadar bitirilmesi planlanan bu yatırım, etüd-proje, müşavirlik ve restorasyon kalemlerinden oluşuyor.
Açıklamada şu bilgiler yer aldı: “Kamu harcamaları için alınan tasarruf tedbirlerine rağmen; tarihi Rektörlük binamız için bu ölçüde bir yatırım ödeneğinin çıkması, Giresun Üniversitesi ailesi tarafından memnuniyetle karşılandı.
Tarihi Rektörlük binasının bütünüyle restorasyonu için, 2024 yılında etüd-proje ve müşavirlik hizmeti ihaleleri gerçekleştirilecek.
Hem Giresun Üniversitesi’nin hem de şehrimizin önemli prestij binalarından biri olan tarihi Rektörlük Binasının bu derece büyük bir restorasyon sürecine dahil edilmesi, haberi duyan Giresun halkı üzerinde de sevinç ve heyecan yarattı”.
2.ABDULHAMİT DÖNEMİNDE YAPILDI
Yazılı kaynaklara göre Sultan 2. Abdülhamit zamanında, Giresun kazası belediye başkanı tarafından Hicri 1307 (Miladi 1889/1890) yılında, Giresun hükümet konağı olarak yaptırılmıştır. 1923 yılına kadar Giresun kazasının hükümet konağı olarak kullanılan bina, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulması ile birlikte vilayet olan Giresun ilinin valilik binası olarak kullanılmaya başlanmış ve 2004 yılına kadar kesintisiz olarak bu işlevde hizmet vermiştir.
2004 yılında bina Giresun Valiliği tarafından Merhum Vali Ali Haydar Öner tarafından Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’ne Giresun Üniversitesi Rektörlük Binası yapılması amacıyla verilmiştir. 2007 yılından itibaren Giresun Üniversitesi Rektörlük Binası olarak kullanılmaya başlanmış olup halen bu işlevde kullanılmaktadır.
Rektör Prof.Dr. Aygün Attar döneminden başlayarak zaman zaman üniversiteden geri alınmak istenen bina için son hamle de önceki vali Enver Ünlü’den gelmişti. Ancak Attar döneminde alınan mahkeme kararı buna engel olmuştu.
Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme ve ince yonu taş kullanılmıştır. Yapı, bir bodrum kat, bir zemin kat ve bir normal kattan oluşmaktadır. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapının doğu ve batı cephelerinde zemin kattan dört adet sütun ile taşınan dikdörtgen formda çıkmaları bulunmaktadır. Yapının zemin katında, bir doğu ve bir batı cephesinde olmak üzere iki adet girişi bulunmaktadır. Tüm cephelerde pencere açıklıkları zemin katta basık kemer, birinci normal katta dikdörtgen formdadır. Yapının üst örtüsü kırma çatı olup çatı malzemesi alaturka kiremittir.