“Doğu Karadeniz’de Rus İşgali ve Harşit Savunması” Sempozyumu Giresun Üniversitesi’nin ev sahiliğinde başladı…
Cumhuriyetimizin 100.kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayelerinde düzenlenen, “Doğu Karadeniz’de Rus İşgali ve Harşit Savunması” konulu sempozyumun başladı.
Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can açılışta yaptığı konuşmada; Harşıt savunmasını Çanakkale’den sonra Ülkemizin doğusunda da Birinci Dünya Savaşı sırasında önemli bir direniş olduğunu nitelendirdi. Can, “Bir kısmı milis kuvvetlerle, bir kısmı da düzenli askeri birliklerle verilen bu şanlı mücadelenin yazılı kaynaklarda hakkıyla yer alabilmesi, bu önemli mücadelenin tarihteki haklı yerini alabilmesi adına, düzenlenen sempozyumun çok önemli bir fonksiyonu yerine getireceğine inanıyorum” dedi.
Giresun Valisi Enver Ünlü ise“Geçmişte yaşananları geleceğe doğru bir şekilde aktarmak temel sorumluluklarımız arasındadır. Osman Ağamız, Hüseyin Avni Alpaslan Paşamız başta olmak üzere bu mücadelede yer alan misil kuvvetlerimizi ve ordularımızı bir kere daha minnetle yad ediyorum.”dedi.
Konuşmların ardından sempozyumun ilk oturumu gerçekleştirildi. Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beyhan Kesik’in oturum başkanlığını yaptığı bu bölümde, Prof. Dr. Mehmet Okur, “Küçük Kaynarca Anlaşmasından Birinci Dünya Savaşına Rusya’nın Karadeniz Politikası” konulu bir sunum gerçekleştirdi. GRÜ’den Prof. Dr. Sezai Balcı da, “Birinci Dünya Savaşı sırasında Harşit Savunması”, Doç.Dr. Mehmet Şimşek, “Harşit Vadisi Savunmasının Hüzün Turizmi Bağlamında Değerlendirilmesi” , Öğr.Gör. Veysel Usta, “Trabzon’da Rus İşgalinin Tarihsel Arka Planı”, Arş.Gör. Tuncay Karadeniz ise, “Trabzon’da Rus İşgali ve İşgale Karşı Direniş” başlıklı konuşmalarını yaptılar.
Sempozyumun öğleden sonra yapılan ikinci oturumda ise, Prof.Dr. Sezai Balcı oturum başkanlığını yürüttü. Bu oturumda, Dr. Mustafa Çöl, “Doğu Karadeniz’in 1914-1918 Yılları Arasındaki Durumu”, Dr. Yıldırım Okatan, “Rus İşgali Döneminde Gümüşhane İlinde Yapılan Ermeni Mezalimi”, Dr. Banu Yılmaz, “Rus İşgali Sırasında Gümüşhane Sancağında Eğitim ve Ticaret”, Doç. Dr. Serdar Göktaş, “Birinci Dünya Savaşında Bayburt’un İşgali ve Kurtuluşu”, Arş.Gör. Fatih Mehmet Ekşi ise, “Doğu Karadeniz İşgalinin Rusça Gazetelerde Yansıması” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.
“Doğu Karadeniz’de Rus İşgali ve Harşit Savunması” sempozyumuna, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Selçuk Yıldırım ile birlikte il protokolü ve çok sayıda davetli de izleyici olarak katıldı.
Sempozyuma; Giresun Üniversitesi’nin yanı sıra, Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Milli Savunma Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi ve Bayburt Üniversitesi akademik destek veriyor.
Düzenleme Kurulunda ise, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yılmaz Can, ADVTY Kurumu Başkanı Prof.Dr. Muhammet Hekimoğlu, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin ve bölge üniversitelerini rektörleri ve akademisyenler bulunuyor.
İki gün sürecek sempozyumda Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden 100 dolayında akademisyen tebliği sunacak.