Adli sosyal hizmetlerin adalet ve insan haklarına katkısı var

HomeGiresun

Adli sosyal hizmetlerin adalet ve insan haklarına katkısı var

Muhabir: Gökçe Baydar (BİL-Kİ Haber) İnsan hakları ve sosyal adalete dayalı sosyal refah yaklaşımları, insan odaklı mesleklerin ortaya çıkması

SARIGÜL’LE CHP TEMASI GERÇEKLEŞTİ
GİRESUN AŞIDA KARADENİZ ÜÇÜNCÜSÜ
GİRESUNLU ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLERE MADALYA VE BERAT…

Muhabir: Gökçe Baydar (BİL-Kİ Haber)

İnsan hakları ve sosyal adalete dayalı sosyal refah yaklaşımları, insan odaklı mesleklerin ortaya çıkmasının bir etkeni olarak görülüyor. Bu mesleklerin uygulama alanlarından birisi sosyal hizmetler...

Bu alanda görev yapanlar dezavantajlı birey ve toplulukların haklarını kullanabilmeleri, ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir yaşam seviyesine ulaşmalarına destek olurken, bireysel ve toplumsal gereksinimler arasındaki dengeyi de kuruyorlar.
Tüm bu tespitler bir akademik çalışmada da vurgulandı.

SOSYAL HİZMET UZMANLARININ ADALETE KATKILARI

Giresun Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Nurullah Çalış’ın “İnsan Hakları ve Hukuk Bağlamında Adalet Sisteminin Sosyal Boyutu: Adli Sosyal Hizmet” adlı çalışmasında, adli sosyal hizmetin toplumsal refah ve adalet sistemine olan katkılarını ele aldı.  

Çalış, sosyal hizmetleri, insan hakları ve sosyal adalet ilkelerine dayanarak risk altındaki birey, aile ve grupların sorunlarına çözüm bulmak ve ihtiyaçlarını karşılamak için müdahale yetkisine sahip bir meslek olarak tanımladı. Buma bağlı olarak  Adli sosyal hizmet uzmanlarının, hukukun işleyişine katkıda bulunarak, adaletin sağlanmasında önemli bir rol üstlendiklerini belirtti.

Nurullah Çalış, çalışmasında ceza adalet sisteminin suçun önlenmesinde her zaman etkili olamadığı, bu nedenle onarıcı adalet yaklaşımının önem kazandığı savunuldu. Çalış, onarıcı adaletin, suçun zararını telafi etmeyi ve suç işleyen bireylerin topluma yeniden kazandırılmasını hedefleyen bir yaklaşım olduğunu vurguladı.

Çalışmaya göre, Adli sosyal hizmet, adalet sistemine dahil olmuş bireylere hak temelli hizmet sunarak onları güçlendiriyor ve topluma kazandırıyor. Bu bağlamda sosyal hizmetin insan hakları hukuku ile birleşerek adalet sisteminin onarıcı ve telafi edici bir yönünün gelişimine katkıda bulunduğu ifade edildi.

Nurullah Çalş, adli sosyal hizmet uygulamalarının, toplumda adaletin ve refahın sağlanmasına önemli katkılar sunduğunu belirterek, bu alandaki sosyal politikaların güçlendirilmesi gerektiği çağrısı yaptı.   

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0